FERRAGOSTO JAM Stižu veliki Darko Rundek i riječki ‘Let 3’

Filip Bušić i Samir Cerić Kovačević

Ferragosto JAM, najveći kontinentalni ljetni festival koji okuplja isključivo domaću i regionalnu scenu, na medijskoj konferencji je zaokružio lineup, predstavio partnere te najavio spektakularan ulazak u drugo desetljeće postojanja.

Od 1. do 5. kolovoza na Orahovačkom jezeru okupit će 50 izvođača raspoređenih na čak pet pozornica što predstavlja dosad najveći lineup u povijesti festivala.

Najavljeni novi jaki headliner koji se pridružuje je legendarni Darko Rundek. Pred publikom Ferragosta uprizorit će veliki slavljenički spektakl Apocalypso Now povodom 20. godišnjice kultnog albuma Apokalipso.

“Ideja je bila ta da Apocalypso Now bude na istom principu kao što je nastao i album, a to je da se okupe muzičari sa scene koji su u tom trenu najzanimljiviji i najspremniji da uđu u suradnju. Tu se stvorio bend koji se zove ‘Ekipa’ s kojim sviram sad već dosta koncerata i uživamo svirati zajedno, a osim toga tu je i Sanda Hržić koja je režiser te priredbe. Veselimo se ovom festivalu koji je na glasu da vlada otvorena, neformalna atmosfera“, rekao je Darko Rundek.

Glavnom pozornicom zavladat će i riječki maheri ‘Let 3’, vlasnici titule najosebujnijeg hrvatskog rock benda s karijerom dugom više od 30 godina. Soul funk jazz sastav ‘ManGroove’ svojim pitkim melodijama u dnevnoj akustičnoj varijanti razgalit će sve željne ležernog opuštanja na Izštekanom stageu.

Uzbudljiva imena scene koja će pridonijeti raznovrsnosti i pravom doživljaju svakako su i She Loves Pablo, žestoka zagrebačka rock sila koja sve više hrabro kroči u osvajanje europskih pozornica te eksperimentalni prog-rockeri Rens Argoa, bend nastao iz ljubavi prema ritmičnim riffovima i melodijama, nepredvidivih poteza bez fiksne glazbene orijentacije. S odličnim albumom prvijencem kojeg su radili s gitaristom Bambi Molestersa stižu hvaljeni Tyger Lamb, sve prisutnija retro četvorka surf rock, rockabilly, blues izričaja. Duh slavnih Beatlesa na moderan način uz dodatak rock i reggae elemenata materijalizira se kroz djelovanje Paul The Walrus, pozitivom nabijene kreacije Borne Mijolovića u pratnji tročlanog benda. Instrumentalna trojka Sfumato, koja djeluje unutar popularnog kolektiva JeboTon, nastala je iz prijateljskog jammanja te svoj pravac opisuje kao schizo-funk, a ženski duo Playground Hustle poigrava se mračnom elektronikom i eksperimentalnim hip hopom.

Na sinoćnjem press druženju istaknut je i značaj suradnje s Gradom Orahovica koja je rasla svake godine. Tom prigodom se i gradonačelnica Orahovice, Ana-Marija Petin, osvrnula na zajednički rad i najavila nove pomak.

“Festival gradu donosi 15 tisuća posjetitelja dnevno koji tada posjete naš gradić i uživaju u svim prirodnim i drugim ljepotama koje on pruža. Ferragosto JAM je vrlo bitan festival za razvoj Orahovice u turističkom smjeru. Grad je puno sredstava uložio u samu lokaciju festivala, na samo jezero, a naravno da ćemo i dalje ulagati u smještajne kapacitete i infrastrukturu kako bi se i mi prilagodili festivalu i primili više gostiju. Već smo dogovorili i za sljedeću godinu jedan malo drugačiji vid organiziranja Ferragosta“, rekla je Ana-Marija Petin.

Kompletan lineup:

Darko Rundek – Apocalypso Now, Zabranjeno Pušenje, Hladno Pivo (Old School & Greatest Hits), Tram 11, Pips, Chips & Videoclips, Let 3, TBF, Jinx, Krankšvester, Zdenka Kovačiček, Bolesna Braća, Bad Copy, High5, Mašinko, She Loves Pablo, Sassja, Chui, Mangroove, Maja Posavec, Šank, Svemirko, Rens Argoa, Gužva u 16-ercu, Killed A Fox, Tyger Lamb, J.R. August, Bojana Vunturišević, Paul The Walrus, Bruto Geto, Sfumato, Knutov Kofer, Playground Hustle, DJ Kneža, Mario, Omer, Oliver, Disctinctive, Zembo, Fixsell, Babilonska, Sugar Lobby, Stoka – Predstava “Stara Škola Kreka – Iz Tame U Svjetlo”

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]