Ferić: “Hrvati pate od jezičkog kompleksa, straha od srbizama”

Predsjednik Hrvatskog društva pisaca “(HDP) Zoran Ferić komentirao je za N1 raspravu o tome kaže li se Banija ili Banovina.

“Ova polemika mi se čini kao da nam se iz zemlje ruga pokojni Ivo Brešan, kao da je sve ovo jedna groteskna tragedija. Ta Banija, sirota koja je prošla i rat i čudnu obnovu poslije rata, i sada ovaj potres, pa niz nedaća i mi sad slušamo ljude koji polemiziraju o tome kaže li se Banovina ili Banija i ruše li državu oni koji kažu Banija, a tamo se ljudi smrzavaju bez kuća. Tu bi Brešan imao što napisati”, kazao je Ferić.

Dodao je da se izraz Banovina počekom koristiti 90-ih godina, na valu miješanja politike u jezik.

“Čudi me kako oni koji su veliki Hrvati, hrvatstvo im je u srcu, a skloni su nazivu koji se pojavio u vrijeme Karađorđevića. Sada netko iz HDZ-a govori da oni koji ne govore Banovina ruše Hrvatsku, što je potpuno suludo, a da ne kažem neukusno u ovoj tragediji”, rekao je Ferić.

Ferić je naveo da su ovakve jezične rasprave apsurdne i da su odraz kompleksa.

“Imamo apsurdnu situaciju jer s jedne strane progonimo srbizme, a s druge strane anglizmi tako snažno ulaze u jezik da to postaje ugrožavajuće. Što se tiče tih jezičnih problema, odnosna jezika i politike, tu smo od 90-ih naovamo svjedoci mnogih nespretnosti i gluposti, što samo pokazuje jedan duboki kompleks – strah od srbizama, strah od stranih jezika koji ugrožavaju čistoću jezika”, istaknuo je Ferić.

Komentiraj