FERGUSON: EU očekuje od Milorada Dodika promjenu ponašanja

FaH

Članice Europske unije pozorno prate postupke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nakon što su mu SAD zbog kršenja Daytonskog sporazuma nametnule sankcije, a ne promijeni li dosadašnje ponašanje spremne su i same poduzeti odgovarajuće mjere, izjavio je britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson, a prenosi u srijedu sarajevsko “Oslobođenje”.

“SAD su poslale jasnu poruku Dodiku da je njegovo kršenje vladavine prava i Daytonskog sporazuma destabilizirajuće i neprihvatljvo”, kazao je Ferguson potvrđujući kako i Velika Britanija dijeli američku zabrinutost.

SAD su u siječnju Dodika stavile na “crnu listu” osoba kojima se zamrzava imovina, a svim američkim građanima je zabranjeno da s njim posluju. Ta mjera bila je odgovor Washingtona na Dodikovo osporavanje autoriteta Ustavnog suda BiH i organiziranje nezakonitog referenduma o danu RS, što je ocijenjeno kao izravno kršenje Daytonskog sporazuma.

Iako je bilo najava kako bi se na slične mjere mogle odlučiti članice EU, Ferguson je kazao kako je za sada Unija “odabrala ostaviti ovorena vrata za povratak Dodika na konstruktivniji put” te kako se nadaju da će on to i učiniti.

“No detaljno pratimo razvoj situacije i, u slučaju daljnje eskalacije, konzultirat ćemo se s našim partnerima u EU o odgovarajućim daljnjim mjerama”, kazao je britanski veleposlanik.

Ferguson je istodobno upozorio kako Dodik nije jedini problematični političar u BiH, niti jedni izvor nestabilnosti koja prijeti toj zemlji.

Kazao je kako istaknuti političari iz sva tri naroda, kada posežu za nacionalističkom retorikom namijenjenoj unutarnjoj uporabi, zaboravljaju da se to čuje i izvan granica BiH.

Kako je kazao, riječ je o političarima kojima je “ugodnije provocirati nego naporno raditi”.

Komentirajući zahtjeve koji dolaze s hrvatske strane, odnosno iz HDZ BiH, za teritorijalnim preustrojem BiH, Ferguson je kazao kako je time razočaran, jer bi pozornost valjalo usmjeriti na pitanja poput gospodarskih i socijalnih reformi.

“Prilično je jasno da ne postoji politički konsenzus o uspostavi tzv. trećeg entiteta, što znači da se to neće dogoditi u doglednoj budućnosti. Zauzimanje ovakvog političkog stajališta samim tim je još jedno nepotrebno odvlačenje pozornosti od plana gospodarskih reformi i euroatlantskih integracija”, drži britanski veleposlanik u BiH.

Komentiraj