FELJTON Krijumčari života i smrti na Mediteranu

Kakve su sudbine ljudi koji u bijegu pred zlom rata zlatom i novcem plaćaju ‘kartu’ za putovanje Sredozemnim morem u običnom čamcu ne bi li se domogli boljeg života u Europi, u svojoj je jedinstvenoj knjizi ‘Preko mora Sirijci bježe u Europu’ opisao njemački novinar Wolfgang Bauer koji je s fotografom Stanislavom Kruparom, prerušen u izbjeglicu, također prošao pakleni put

Dok Europa na sjevernoj obali Mediterana glumi milosrđe kad izbjeglicama ipak uspije doći tako daleko, ona na južnoj obali vodi nesmiljeni rat preko svojih zastupnika.

Brod za koji imamo rezervaciju dug je dvadeset i četiri me­tra i trebao bi prihvatiti tristotinjak izbjeglica. To nam kaže šef krijumčarskog lanca koji se predstavlja kao Abu Hassan. On je, veli, vlasnik broda. Došao nam je u skrovište da obnovi izgubljeno povjerenje. Mali čovjek sa šiljastom bradicom koji odmah stavlja noge na stol. ‘Ovo putovanje je meni podjednako važno kao i vama’, veli. Zabrinut je da bismo se mogli predomi­sliti i prijeći drugim krijumčarima. ‘Već sam potrošio mnogo novaca na vas.’ Otkupnina, minibusovi, najamnina za stalno nove apartmane. Pred tjedan dana poslao je na brod tisuću hljebova kruha, koji su sad vjerojatno pokvareni….

preko_mora_ovitak_obostrano_ivan_corr

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj