Fehir opet na sudu iskazom pokopao Branimira Glavaša

Nakon ponovnog svjedočenja Krunoslava Fehira pred zagrebačkim Županijskim sudom u postupku za ratne zločine počinjene u Osijeku 1991. u ponedjeljak obrana Branimira Glavaša srušila se kao kula od karata.

Sva višegodišnja nastojanja optuženog i njegovih branitelja da se Fehiru ukine status krunskog svjedoka, pojačana Glavaševim podnošenjem triju novih tužbi protiv njega Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku zbog navodnog ubojstva Čedomira Vučkovića, što je Fehir i sam „priznao“ na početku suđenja 2005. misleći da je Vučkovića usmrtio pucajući u njega prilikom pokušaja bijega iz garaža SNO-a u kojima je bio zatočen, bila su usmjerena samo u jednom pravcu – kako bi Fehir promijenio svoj iskaz u strahu od osobne kaznene odgovornosti. I usprkos tomu što ga je sutkinja Tanja Pavelin upozorila da nije dužan svjedočiti o okolnostima koje bi ga mogle izložiti kaznenom progonu, Fehir je navlas ponovio svjedočenje iz prvog postupka protiv Glavaša te ga još pojačao dosad nepoznatim detaljima.

„Rekao sam sutkinji da ja tamo nisam pao s neba, nego sam bio na ratnom zadatku čuvanja i štićenja zgrade SNO-a kao pripadnik Pričuvne satnije. Što sam kao šesnaestogodišnjak trebao učiniti stražareći ispred garaža u kojima su, kako mi je rečeno, opasni teroristi? Jesam li trebao dopustiti da bježe i ugroze moje kolege branitelje i zapovjednike jedinice koja je ondje boravila i Sekretarijata obrane? Da, ispočetka sam mislio da sam usmrtio tog čovjeka pucajući u njega, ali kasnije sam saznao da iz nalaza patologa i sudskog vještaka proizlazi kako je umro od trovanja sumpornom kiselinom, a ne od mojih hitaca kojima su mu nanesene samo lakše ozljede“, ponovio je Fehir svoje viđenje slučaja u kojemu se smatra nevinim.

„Imam pouzdane informacije da je osječkim državnim odvjetnicima Glavaša ‘puna kapa’, pogotovo nakon podnošenja triju novih kaznenih prijava protiv mene. To što on tako histerično nasrće na mene, to nešto govori! I u sudnici je bio toliko agresivan da ga je sutkinja više puta upozoravala i smirivala, no nije ga uspjela obuzdati ni spriječiti da ponovno stvara cirkus od suđenja’, zaključio je Fehir.

Da će i nastavak postupka biti dinamičan i zanimljiv govori teza odvjetnika Dražena Matijevića s kojom je izišao pred novinare ispred zgrade suda, da zna identitet čovjeka koji je ubio Vučkovića s dva hica te kako Fehir uopće nije bio na mjestu inkriminiranog događaja, nego je sve izmislio. Na priču se nadovezao i Glavaš „odgovorno“ tvrdeći kako zločin nisu mogla učiniti dvojica, nego je ondje bio prisutan i treći sudionik. „Zna se tko je nalijevao kiselinu, Brekalo i Fehir“, izjavio je Glavaš.

Komentiraj