FBI UPOZORAVA “U sljedeće dvije godine veća opasnost od terorističkih napada u SAD-u”

EPA/PAUL BUCK

Visoki dužnosnik FBI-a poručio je u srijedu kako su tijekom 2017. i 2018. godine veća mogućnost za terorističke napade inspirirane Islamskom državom na teritoriju SAD-a zbog činjenice da teroristička skupina gubi sve više teritorija na Srednjem istoku, prenosi Business Insider.

“Prilično sam uvjeren kako će sljedeće dvije godine biti puno opasnije nego prije. Kako smanjujemo teritorij Islamske države, tako se oni osvećuju”, kazao je Michael Steinbach, pomoćnik direktora FBI-jeve sigurnosne grane.

Islamska je država proglasila kalifat u Iraku i Siriji 2014. godine, ali otkako su SAD i saveznici započeli s ofenzivama, gube sve više i više teritorija. Ipak, još uvijek kontroliraju naftna polja u Siriji.

Steinbach je naglasio da iako bi veći broj napada mogao biti planiran, to ne znači da će oni biti i uspješni. Dodao je kako su sigurnosni službenici SAD-a samo u 2015. godini osujetili 70 terorističkih napada inspiriranih Islamskom državom.

U lipnju je u noćnom klubu u Orlandu poginulo 49 osoba, a prošlog prosinca u kalifornijskom gradu San Bernatdiu ubijeno je 14 osoba. Steinbach je primjetio kako militantski napadi ostaju rijetki u SAD-u, te dodao kako je u napadima koji se smatraju terorističkim 19 osoba ubijeno u SAD-u, te 21 Amerikanac u inozemstvu 2015. godine.

Komentiraj