FBI je uhitio vođu poligamijske mormonske sekte Lylea Jeffsa u Južnoj Dakoti nakon što je skoro godinu dana proveo u bijegu.

Jeffs je u lipnju prošle pobjegao iz kućnog pritvora u saveznoj državi Utah nakon što je uspio skinuti GPS uređaj s gležnja. Pritvoren je dok je čekao suđenje zbog optužbi za iznudu više milijuna dolara iz američkog programa kupona za hranu.

FBI je nakon bijega ponudio nagradu za njegovo uhićenje od 50 000 dolara te na posteru upozorio da je Jeffs naoružan i opasan. U četvrtak ujutro na Twitteru su objavili da je napokon uhićen.

Postao je vođa mormonske sekte, Fundamentalističke crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, nakon što je njegov zloglasni stariji brat Warren završio u zatvoru.

Tužitelji su optužili Jeffsa i ostale vođe da nagovaraju sljedbenike da u trgovinama u vlasništvu sekte kupuju proizvode kuponima za hranu te ih predaju skladištu crkve, u kojem su vođe odlučivali kako će raspodijeliti proizvode sljedbenicima.

Kupone bi unovčili, a sljedbenici na kraju ne bi dobili ništa od obećanog. Dok je Jeffs bježao od policije, još devet osoba je optuženo za iznudu i svi su prihvatili sudske nagodbe.

Komentiraj