EPA/CRISTOBAL HERRERA

FBI objavio sažetak razgovora s Clinton o korištenju privatne elektroničke pošte

Američki Savezni ured za istrage (FBI) objavio je u petak sažetak razgovora s Hillary Clinton od 2. srpnja  kao i ostale detalje istrage o njezinu korištenju privatne elektroničke pošte dok je obnašala dužnost državne tajnice, javljaju agencije.

FBI je istraživao je li Clinton prekršila zakon kada je poslovnu komunikaciju u vrijeme dok je bila državna tajnica (2009.-2013.) obavljala sa svog privatnog servera i privatne elektroničke pošte, a ne službene. Jednogodišnja istraga pokazala je da je Clinton “iznimno neoprezno” koristila elektroničku poštu i da je najmanje 110 e-mailova sadržavalo povjerljive podatke, a ta afera cijelo vrijeme predstavlja golem uteg Clinton u utrci za Bijelu kuću.

Iz sažetka razgovora s bivšom šeficom američke diplomacije i kandidatkinjom za predsjednicu, doznaje se da je Clinton FBI-u srpnju kazala da se zbog potresa mozga koji je pretrpjela 2012. ne sjeća svih ‘brifinga’ koje je primila u vezi postupanja s osjetljivim informacijama ali da, gledajući unatrag, žali što je koristila privatni email umjesto službeni. Potvrdila je da je privatni email koristila “čisto iz praktičnih razloga” te da se ne sjeća da je itko zbog toga izrazio zabrinutost.

Njezini odgovori istražiteljima su uglavnom u skladu s javnim izjavama glede kontroverze oko “email afere”, iako republikanci tvrde da su u suprotnosti s njezinim ranijim svjedočenjem pred Kongresom.

Ministrica pravosuđa Loretta Lynch odlučila je zatvoriti istragu bez podizanja optužnice protiv Clinton, a direktor FBI-a James Comey je prije toga izjavio da “Iako konačnu odluku donosi državno odvjetništvo, naše je stajalište da u ovom slučaju nema temelja za podizanje optužnice”.

Komentiraj