Zeljko Lukunic/PIXSELL

FAZ: Bolja suradnja zemalja na izbjegličkoj ruti, bez propuštanja migranata susjednoj zemlji

Europske zemlje koje će se okupiti u nedjelju u Bruxellesu mogle bi se dogovoriti da prestanu prebacivati migrante kod svojih susjeda bez prethodnih konzultacija, stoji u nacrtu dokumenta pripremljenog za sastanak u koji je uvid imao njemački FAZ koji treba izaći u subotu.

Na taj se list poziva agencija France presse koja kaže da je navedena mjera jedna u seriji od 16 prijedloga koje je stavio na stol predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker zemljama pozvanim da sudjeluju u nedjelju na europskom mini-summitu u svrhu pomoći zemljama koje se nalaze na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti.

Juncker je sazvao taj sastanak zemalja EU-a koje su najviše pogođene migrantskom krizom – Hrvatske, Austrije, Bugarske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Rumunjske i Slovenije, kao i Srbije i Makedonije.

 

  • Nacrt završne izjave za sastanak predviđa da se zemlje obvežu da će ubuduće prestati propuštati migrante susjednim zemljama bez prethodnog dogovora.

 

“Politika propuštanja nije više prihvatljiva”, kaže se u prijedlogu koji također predviđa dnevne konzultacije između zemalja o stanju s izbjeglicama.

EK predlaže da se već sljedeći tjedan pošalje i pojačanje od 400 ljudi koji bi pomogli na granici Sloveniji jer je ta zemlja, kako kaže agencija, preplavljena dolaskom tisuća migranta zatražila financijsku pomoć EU-a.

Konačno, zemlje bi se trebale složiti o ubrzanju protjerivanja migranta kojima je azil odbijen ili povlačenju prava na prihvat migrantima koji nisu registrirani u prvoj zemlji u koju su ušli.

Njemačka agencija dpa piše i da će sudionici sastanka dati potporu utemeljenju nove operacije za kontrolu grčke granice s Albanijom i Makedonijom.

Ta nova operacija Frontexa bi se fokusirala na provjere pri izlazu ali i registraciji izbjeglica i migranata koji još nisu registrirani u Grčkoj.

Nacrt dokument još može doživjeti promjene prije nedjeljnog sastanka.

Komentiraj