FAUCI: “SAD idu u pogrešnom smjeru, mogli bismo imati sto tisuća zaraženih dnevno”

Sjedinjene Države idu u pogrešnom smjeru i moglo bi nam se dogoditi da dnevno imamo 100.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izjavio je u utorak Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

“Idemo u pogrešnom smjeru i očito je da ne kontroliramo situaciju. Ne bi me iznenadilo da imamo 100.000 novih slučajeva zaraze dnevno”, kazao je Anthony Fauci tijekom saslušanja u američkom Senatu.

Fauci je rekao da je vrlo zabrinut situacijom u Floridi, Teksasu, Kaliforniji i Arizoni, budući da skoro 50 posto novih slučajeva u SAD-u dolazi iz te četiri savezne države.

U ponedjeljak je u SAD-u zabilježeno 41.000 novih slučajeva zaraze, a u utorak oko 45.000. Sjedinjene Države su najpogođenija zemlja na svijetu pandemijom koronavirusa sa 2.727.300 zaraženih i 130.106 umrlih.

Fauci je rekao da postoji zabrinjavajući “sve ili ništa” fenomen, po kojem države ili u potpunosti provode stroge epidemiološke mjere, ili su se prerano otvorile a ljudi pohrlili u barove i javne prostore zanemarujući javnozdravstvene preporuke.

Također, kazao je da nema jamstva da će Sjedinjene Države imati učinkovito cjepivo protiv covida-19 do početka iduće godine.

Komentiraj