Fašistički ispad čelnika RS-a prema LGBTIQ zajednici: “Mini Bjelorusija unutar BiH”

Lider bosanskih Srba najavio je da će vlasti Republike Srpske novim zakonom ograničiti prava pripadnika LGBTIQ zajednice u tom entitetu tako što će njezinim aktivistima “zabraniti prilaz” obrazovnim institucijama.

“Neće moći prilaziti, neće moći vršiti propagandu”, kazao je Dodik u intervjuu za lokalnu K3 televiziju emitiranom u četvrtak.

Na mrežnim stranicama te televizije sa sjedištem u Prnjavoru stoji Dodikovo objašnjenje da će se zakonska zabrana za aktiviste koji promiču prava pripadnika seksualnih manjina odnositi na objekte u kojima su škole i vrtići, no postoje nedoumice.

Nejasno je zapravo hoće li takve osobe, primjerice, imati pravo dovoditi i odvoditi svoju djecu iz takvih ustanova.

Lider bosanskih Srba objašnjavao je da uvođenje ovakvog zakona proistječe iz institucionalne odgovornosti vlasti u RS da na taj način sačuvaju “tradicionalne i obiteljske vrijednosti”.

Dodik je prije dva tjedna zatražio od policije u Banjoj Luci da zabrani zatvoreni skup LGBTIQ aktivista, a nakon takva njegova zahtjeva skupina huligana u tom gradu prošle subote napala je aktiviste pri čemu su tri osobe ozlijeđene.

Prošlo je sedam dana no policija još nije otkrila niti privela ijednog napadača.

Najava uvođenja novog zakona usmjerenog protiv pripadnika seksualnih manjina uslijedila je pošto je parlament RS podržao nacrt zakona o kriminalizaciji klevete u tom entitetu, a sam Dodik najavio je i zakon kojim bi se nevladine organizacije s donacijama iz inozemstva morale registrirati kao “strani agenti”.

Predsjednik upravnog odbora Transparency Internationala (TI) za BiH Srđan Blagovčanin ocijenio je u petak da Dodik stvara atmosferu linča koja je već prouzročila nasilje nad novinarima i aktivistima civilnog društva i time ide stopama bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka.

“Po svemu sudeći imat ćemo jednu mini Bjelorusiju unutar BiH”, kaže Blagovčanin.

Pretučeni aktivisti, policija im poručila da napuste Banju Luku

Nakon što je policija zabranila okupljanje aktivista i članova organizacijskog odbora „Bh. povorke ponosa” u Banjoj Luci, pa i ono na kojem je u zatvorenoj prostoriji trebala biti održana projekcija filma, skupina od tridesetak nasilnika 18. ožujka ove godine napala je petnaestero LGBT aktivista. Transparency International BiH ustupio im je prostorije, a odmah nakon njihova dolaska pojavila se policija.

“Rekli su nam da nismo sigurni ovdje i da moramo odmah napustiti grad. Da nas oni ne mogu zaštititi”, ispričala je jedna od aktivistica, opisujući scene koje su uslijedile.

Pet minuta nakon njihova odlaska, ugledali su grupu od tridesetak ljudi s maskama koji su išli prema njima. Počeli su bježati, no troje ih nije uspjelo umaknuti napadačima.

“Prišao je jedan, udario me bocom u glavu, napravio sam par koraka, nakon čega me drugi udario šakom u glavu. Uspio sam se izvući nekako. Sve to trajalo je nekoliko minuta, nakon čega su se razbježali”, ispričao je jedan ozlijeđeni mladić za Deutsche Welle.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner