Farage govorio o Brexitu na predizbornom skupu AfD-a u Berlinu

EPA/HANNAH MCKAY

Zagovornik Brexita Nigel Farage dobio je veliki pljesak na predizbornom skupu protuimigracijske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) u petak u Berlinu, gdje je predstavljen kao primjer toga što desničarski euroskeptični političar može postići.

Krajnje desne stranke pretrpjele su poraz ove godine na izborima u Francuskoj i Nizozemskoj, ali se očekuje da će AfD po prvi put ući u njemački parlament na izborima 24. rujna.

Farage, koji je bio jedan od predvodnika pobjedničkog pokreta za izlazak Britanije iz Europske unije, izrazio je nezadovoljstvo zbog nedostatka rasprave o Brexitu u njemačkoj kampanji.

“(Pokušavam) dobiti odgovarajuću raspravu u najvećoj, najbogatijoj i najvažnijoj, moćnoj zemlji u Europi ne samo o obliku Brexita nego i obliku europskog projekta koji će uslijediti”, rekao je Farage novinarima.

On je kazao da su kancelarka Angela Merkel i njezin protukandidat, socijaldemokrat Martin Schulz, odbili raspravljati o Brexitu  jer on predstavlja “ogromnu sramotu za europski san koji su imali njih dvoje”.

Po anketama, AfD uživa do 11 posto potpore i mogla bi biti najveća oporbena stranka ako Merkel pobijedi, kao što se očekuje, i obnovi svoju ‘veliku koaliciju’ sa SPD-om.

Zamjenica čelnika AfD-a, 46-godišnja Beatrix von Storch izjavila je da je Farage dao nadu njezinoj stranci. Farage je bio jedan od osnivača UKIP-a 1993.

“Nigel Farage pokazao je da je nemoguće moguće samo ako vjerujete u to i vodite ovu borbu – on je to radio više od dva desetljeća i zbog toga nam je on uzor”, kazala je ona.

Komentiraj