Falkuša “doplovila” do Europskog parlamenta

Tradicijska viška ribarska brodica falkuša u srijedu je u sklopu predstavljanja hrvatske pomorske baštine rukavcima Rajne doplovila do sjedišta Europskog parlamenta u Strasborugu.

Dan ranije je u organizaciji eurozastupnika zastupnika Tonina Picule u sklopu projekta “Terra Marique – baština kao podrška europskom oporavku”, falkuša kamionom dopremljena do Strasbourga i potom porinuta u Rajnu.

Picula je danas na okruglom stolu u Europskom parlamentu kazao da je falkuša vrijedna maritimna baština Republike Hrvatske.

“Ovo je dodavanje dragulja u mozaik naše kulturne baštine”, naveo je. Dodao je da je ova inicijativa traženje načina kako dodatno ojačati imidž Hrvatske kao pomorske, otvorene i turističke zemlje.

Čuvar viške povijesti Joško Božanić falkušom, načinom života viških ribara i njegovanjem lokalnog govora kojim su se služili, poručio je da priču o ovom brodu treba čuvati i kao dokaz da su Hrvati baštinili kulturu mora i kao nasljeđe za budućnost.

U sklopu predstavljanja falkuše u Europskom parlamentu otvorena je izložba o Roti palagruzoni, koja se smatra najstarijom regatom u Europi.

Prvi je put zabilježena 1593. godine kad su 74 falkuše iz Komiže zaplovile prema Palagruži, a u kontinuitetu se održavala sve do 1936. godine. Obnovljena je 2009. godine.

“Sedamdeset i četiri kapetana falkuše 1593. dogovorilo je plovidbu od Visa do Komiže. Rota palagruzona najstarija je europska regata”, rekao je Božanić  Hini.

“Hrvatska ima dugu povijest života na moru da se može mjeriti s mnogim razvikanim civilizacijama i državama. Na tu tradiciju možemo biti ponosni”, složili su se sudionici održanog okruglog stola.

Posljednja originalna falkuša uništena je u olujnom moru kod Biševa 1986. godine.

“To je najbolji dokaz da svaka nevera, koliko god bila opasna, ne mora biti kraj jedne vrijedne povijesne priče”, rekao je Picula, koji se u EP-u, među ostalim, bavi razvojem otoka i obalnih područja.

Današnji događaji zapravo su pohvala jednoj tradiciji, ali i novovjekom naporu ljudi toga kraja da tradicije otoka Visa ožive, nastavio je zastupnik SDP-a kojega su viški ribari zbog njegova zalaganja proglasili počasnim kapetanom.

Dodao je da je upravo to danas predstavljeno u Europskom parlamentu kao način uspješnog suprotstavljanja životnim nedaćama na hrvatskim otocima koji “doista ne pružaju ljudima mnogo kvalitetnih životnih uvjeta”.

Događanja u Europskom parlamentu istovremeno su i svojevrsna rođendanska proslava jer se u lipnju navršilo 25 godina otkako je falkuša predstavljena na svjetskoj izložbi u Lisabonu.

Time je posebno bio dirnut čuvar viške tradicije Joško Božanić.

“Ostvario sam san o podizanju jedra ispred Europskog parlamenta”, rekao je.

Komentiraj