‘Fado je pjesma zbog koje razmišljamo o životu i emocijama’

U sklopu Off ciklusa Zagrebačke filharmonije 22. veljače, u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, nastupit će fado pjevačica Katia Guerreiro, uz dirigenta Darija Salvija. Jedna od vodećih fadistica nastupala je na najvećim pozornicama svijeta – u slavnoj Olympiji u Parizu, dvorani Berlinske filharmonije i Palači lijepih umjetnosti u Bruxellesu, Katedrali u Luxembourgu i Operi u Lyonu, a i nakon gotovo dva desetljeća međunarodne karijere njezin fado nije izgubio na snazi i uvjerljivosti. Osim u Portugalu, popularna je i u Francuskoj, Južnoj Koreji i Japanu, a za svoju umjetnost primila je i najveće nagrade i priznanja.

Kako kaže za Nacional, Zagrepčani može očekivati svu njezinu predanost na sceni i sreću pjevanja jer zna koliko hrvatska publika voli njezinu glazbu:

„Fado vole u Zagrebu i u Hrvatskoj zbog autentičnosti te glazbe, iskrenosti koju daje i emotivnosti. Za mene fado je pjesma zbog koje razmišljamo o životu i emocijama. Svaka je interpretacija trenutak refleksije. Ja radim najtradicionalniji fado koji govori o životu i o tome da život nije samo tuga. Kad fadom pričamo o životu, možemo biti ozbiljni ili melankolični, ali nikad tužni“.

Katia Guerreiro prisjetila se svog odrastanja i pojasnila kako je zavoljela fado: „Počela sam slušati fado kad sam bila mlada, ali slušala sam ga sama. Nitko moje dobi nije slušao fado. Zainteresirala sam se svaki put kad bih čula fado na radiju ili televiziji, a posebno mi je bilo drago slušati Amaliju Rodriges. Zbog misterioznog zvuka portugalske gitare i dubine interpretacije zaljubila sam se u ovu glazbu“.

Ova pjevačica prije glazbene karijere radila je kao liječnica i kaže da je to razdoblje života bilo fantastično, jer je pomaganje ljudima ono što voli i što ju ispunjava, a to osjeća i kad pjeva. Kako je najavila, puno putuje i planira i dalje putovati i predstavljati jezik i glazbu svoje zemlje jer na taj je način, kaže, svijet manji nego što je bio trenutak prije.

Komentiraj