Facebook otkrio novu-staru mrežu lažnih profila i vijesti na ruskom i engleskom jeziku

Unsplash/Kon Karampelas

Facebook je otkrio novu mrežu lažnih profila i lažnih vijesti povezanih uz Rusiju, prosvjede i izbore u Bjelorusiji i međunarodnu politiku, izvještava engadget.com.

Ističe se kako su se osobe lažno predstavljale kao medijski urednici ili istraživači, koji su tražili i pisali članke te ih postavljali na određene internetske stranice.  Za objavljene članke je iskazan velik interes. Vlasnici lažnih profila su sakupili 59 tisuća pratitelja na facebooku i dvije tisuće na platformi Instagram.

“Nismo vidjeli da mreže, koje smo uklonili, sudjeluju u teže kažnjivim akcijama ili izravno ciljaju ovogodišnje predsjedničke izbore u SAD-u. No, one se dovode u vezu s akterima povezanim uz prošla miješanja u izbore u SAD-u”, otkrio je Nathaniel Gleicher, voditelj odjela za kibernetičku sigurnost.

“Mreža je prvenstveno objavljivala tekstove o vijestima i aktualnostima na ruskom i engleskom jeziku, uključujući prosvjede i izbore u Bjelorusiji, rusku i ukrajinsku politiku, geopolitičke zavjere, odnose Rusije i NATO-a, odnose Rusije sa susjednim zemljama i kritike američke vanjske politike. Razmatrana su i socijalno-ekonomska pitanja u SAD-u, a kritizirani su američki politički kandidati s obje strane političkog spektra”, istaknuto je.

Slična mreža lažnih profila i način interpretacije sadržaja je već otkriven 2016. godine.

Komentiraj