F16 Plenković “Nismo u opterećujućoj situaciji”

hina

Premijer Andrej Plenković u petak je izjavio da Hrvatska, što se tiče isporuke izraelskih aviona F16, nije ni u kakvoj opterećujućoj situaciji, budući da je sve što je napravljeno s hrvatske strane bilo korektno te je izrazio uvjerenje da neće biti ugrožen proces nabave zrakoplova. O problemima s nabavom izraelskih zrakoplova Nacional je pisao još u siječnju.

Teret dobivanja suglasnosti za isporuku aviona je izrealskoj strani. Prema tome, što se Hrvatske tiče, mi nismo ni u kakvoj posebno opterećujućoj situaciji, rekao je Plenković u Tuheljskim Toplicama upitan za medijske napise da SAD blokira kupnju izraelskih aviona.

Dodao je i da su se mediji raspisali o toj temi na temelju nekih informacija s portala, odnosno iz nekog izraelskog izvora.

Plenković kaže kako sada očekuje da Ministasrtvo obrane koje vodi ovaj proces i koje je vrlo detaljno involvirano u sve detalje da vidi  sa zemljom prodavateljem Izraelom i sa SAD-om da li tu ima nekih novih elemenata u procesu koji je, istaknuo je, vođen vrlo dugo i temeljito.

Kao važnu činjenicu istaknuo je  da je teret odgovornosti na osiguravanju, odnosno dobivanju suglasnosti koju SAD moraju dati bilo kome tko je nekada od njih kupio neku vrstu naoružanja – na izraelskoj strani.

Prema tome, ističe, što se Hrvatske tiče, mi nismo ni u kakvoj posebno opterećujućoj situaciji.

Sve što je napravljeno s naše strane bilo je korektno i u dobroj vjeri. Ovo što je eventualno na stvari je dogovor između Izraela i  SAD-a, kaže premijer.

Upitan je li osobno vidio dokument za koji Krstičević kaže da ga Hrvatska posjeduje, a kojim je Amerika dozvolila kupnju tih aviona, odgovorio je kako je siguran da su sve službe koje su na tome radile, a na tome je radila jedna velika radna grupa u okviru Ministarstva obrane, dobro i detaljno pripremila cijelu tu temu.

Prije donošenja konačne odluke prošle godine slali smo posebno izaslanstvo u Izrael i u SAD da se sve verificira prije konačnih odluka. I u tom trenutku ovakvih vrsta informacija, kao eventualno upitnih, nije bilo, istaknuo je premijer.

Upitan postoji li mogućnost da se ugrozi proces nabave zrakoplova, Plenković je odgovorio: “Ne vjerujem.”

Komentiraj