‘Evropa za nas ima štrik’ premijerno na Gumbekovim danima

Glumačka družina Histrion kao svoju novu premijeru najavljuje, u petak 14. svibnja, predstavu “Evropa za nas ima štrik” po motivima Miroslava Krleže u režiji i izvedbi Zlatka Viteza. Tom predstavom ujedno će početi festival cabareta XIV. Gumbekovi dani.

Predstava “Evropa za nas ima štrik” halucinantni je galgenkabaret koji kajkavski jezik pretočen u ”Balade Petrice Kerempuha” Miroslava Krleže ponovo oživljava na histrionskoj pozornici. U najavi se ističe da se Zlatko Vitez gotovo cijeli svoj kazališni život bavi djelom Miroslava Krleže i kao glumac i kao redatelj i kao dramaturg. Prvi put Zlatko Vitez preuzima sve tri uloge na sebe i na sceni Histriona će nastupiti sam jer, kako kaže, ne treba “posrednike između Krleže i sebe!”.

Osim ‘Balada Petrice Kerempuha’, predstava motivima zahvaća i u ‘Hrvatskog Boga Marsa’, ‘Deset krvavih godina’, ‘Kraljevstvo’ i ‘Zastave’, a sve će to Vitez začiniti svirajući violinu i tamburicu, tj. bisernicu. Vitez potpisuje i adaptaciju kao i odabir glazbe, a scenograf je Enes Hodžić.

Festival kabareta XIV. Gumbekovi dani posvećeni su velikom glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku, a od 14. do 29. svibnja u Histrionskom domu donijet će 11 predstava. Osim Teatar &TD, UO Canta, Teatra Exit i Kazališta Ulysses, na XIV. Gumbekovim danima gostovat će i Kerekesh Teatar iz Varaždina, Gradsko kazalište mladih iz Splita, HNK Varaždin, HNK Šibenik, Gradsko kazalište Virovitica, INK Pula i OLJK & AUK Osijek.

Raspored Gumbekovih dana možete pogledati OVDJE.

Komentiraj