EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Evo zašto vatrogasci nisu iz zraka gasili katedralu Notre Dame

Veliki požar koji je u ponedjeljak zahvatio slavnu katedralu Notre Dame u Parizu ugašen je nakon višesatne borbe vatrogasaca. Više od 400 pripadnika vatrogasaca uspjelo je spriječiti da se crkva koja se nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a potpuno ne uruši. Ipak, mnogi su se pitali zašto s epožar nije gasiko iz unutrašnjosti katedrale ili iz zraka.
Američki predsjednik Donald Trump tako je Francuzima na Twitteru poručio da upotrijebe “leteće vodene tankere”, na što je reagirao umirovljeni šef njujorških vatrogasaca te poručio da bi toliko vode bačene na crkvu iz zraka moglo u potpunosti urušiti strukturu. Dodao je i kako bi, u slučaju promašaja, mogli pogoditi ljude na ulici.


Vatrogasni zapovjednik Slavko tucaković u utorak je za Novu TV rekao kako je pitanje francuskih propisa može li se pristupiti gašenju takvih građevina iz zraka. “Teško je bilo što reći, ali s obzirom na to da je riječ o visoko zapaljivim materijalima poput drva i ulja, požar je sigurno bilo jako teško gasiti i brzo je otišao prema vrhu”, objasnio je Tucaković.

FOTO: Pogledajte kako Notre Dame izgleda jutros


Francusko ministarstvo unutarnjih poslova poručilo je da kanaderi nisu korišteni zbog straha od urušavanja, a vatrogasci požar nisu gasili s vrha građevine jer se do vrha može doći samo spiralnim kamenim stepenicama. Vatrogasci nisu ulazili u samu katedralu jer bi unutra bili u velikoj životnoj opasnosti s obzirom na to da je sve što se nalazi u katedrali iznimno zapaljivo.
Vlasti su pokrenule istragu o uzroku požara koji je u potpunosti uništio krov i toranj jedne od najpoznatijih građevina na svijetu. Nekoliko policijskih izvora otkrilo je da rade pod pretpostavkom da je vatra bila nesretni slučaj.

Započela istraga o uzrocima požara u Notre Dameu

Komentiraj