Evo zašto je Woodstock jedan od najznačajnijih glazbenih festivala svih vremena

U ljeto 1969. godine započeo je Woodstock Music Festival na poljoprivrednom zemljištu u naselju White Lake, u mjestu Bethel na sjeveru države New York.

Kaotično okupljanje pola milijuna mladih hipija pretvorilo se u ‘Tri dana mira i glazbe’. Bilo je iznenađujuće malo incidenata i nasilja na pretrpanom imanju, a brojni glazbenici izvodili su pjesme i izražavali svoje protivljenje ratu u Vijetnamu.

Među brojnim velikim trenucima na Woodstock Music Festivalu, karijeru su započeli tada novi glazbenici poput Santane, Joe Cockera i Crosby, Stills, Nash & Young. Posljednji je na binu izišao Jimi Hendrix. Bio je to četvrti dan slavlja – 18. kolovoza u 8 i 30 ujutro. Dva sata kasnije nadahnuto je odsvirao američku himnu pred posljednjih 40.000 najizdržljivijih posjetitelja.

Iako je Woodstock ostavio svoje promotore na rubu bankrota, njihovo vlasništvo na film i pravo snimanja nadoknadilo je gubitke nakon objavljivanja hit dokumentarnog filma Woodstock godine 1970. Kasniji glazbeni festivali inspirirani ovim, nisu imali jednaki uspjeh, a festival i danas za mnoge predstavlja primjer američke mlade kontrakulture 1960-ih u svom naboljem izdanju.

Neka poznata imena odbila su sudjelovati na Festivalu. Među njima su Bob Dylan, Led Zeppelin i Frank Zappa.

Komentiraj