Evo što kaže premijer o reakciji na njegov dolazak pred prosvjednike

Pred prosvjednike na Markovom trgu u četvrtak je izašao premijer Andrej Plenković. Nakon što se obratio prosvjednicima, oni su mu odgovorili tišinom i podigli transparent ‘pred nosom’.

Plenković je u raugovoru za N1 rekao kako ne vidi nikakav problem u reakciji sindikata. “To je sve demokratski, ne vidim ja tu nikakav problem”, rekao je Plenković.

Potom je ponovio svoje ranije izjave, da je Vlada već dosad plaće povećala za 11,49 posto te da će se s njihovom ponudom plaća učitelja podići za 18,3 posto. “Svi učitelji će imati plaću veću za 18,3 posto, plus ova dva posto koja smo dali kao garanciju. To je praktički garantiranih 20 posto u mandatu jedne vlade, plus porezne olakšice. Sve to skupa znači da je ova Vlada za učitelje, radnike u javnom i državnom sektoru učinila jako puno, a da pritom nismo slijedili politiku prethodnih vlada o zaduživanju. Svaki će učitelji u mandatu naše Vlade imati garantirano 20 posto veću plaću. To je bitno, to treba ponavljati”, rekao je Plenković.

Premijer je kazao kako je dijalog kontinuiran i stalan. “Za koeficijente, budući da se ovdje radi o velikom broju ljudi, taj dio je 90.000 ljudi, stoga je volumen sredstava o kojima s radi veći. Meni je u interesu da djeca idu u školu, da ne gubimo kalendar rokova ne samo za nadoknadu, nego za maturu, praznike. Apeliram još jednom, prije svega na učitelje i profesore, na ravnatelje, roditelje i djecu. Nije dobro ne ići u školu, ako se želi ići naprijed, mora se učiti, da bi se učilo, mora se ići u školu”, rekao je Plenković.

Upitan je li se koeficijentima moglo baviti i ranije, a ne na samom kraju mandata, a premijer je rekao da postoji nekoliko slojeva te priče.

“Imamo supstancu, ona je imate li veću plaću u mandatu ove Vlade. Imate. Da smo mi Vlada koja je uvela krizni porez, koja je smanjivala koeficijente, koja je ukinula božićnice i regrese, ja bih rekao da smo zločesta Vlada koja radi na štetu zaposlenika. Mi trošimo koliko zarađujemo, ne zadužujemo se za generacije koje će doći, sindikati i profesori moraju znati da ovdje imaju nekoga tko je razuman. Sve što smo učinili s poreznom reformom ne zaboravlja ljude u privatnom sektoru koji nose hrvatsku ekonomiju”, rekao je Plenković.

Najavio je i kako će danas razgovarati s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak. “Stvar in favorem je da svatko tko vodi neki resor hoće da stanje u resoru bude bolje. Tu razumijem svakog ministra. Ono što je isto važno znati, Vlada mora biti kao tim, mora imati jedinstvenu liniju. Ako imate liniju koja nije jedinstvena, onda tu imamo situaciju koja je malo nezgodna”, kazao je premijer.

Plenković izašao pred prosvjednike na Markovu trgu, oni mu odgovorili tišinom

Komentiraj