EPA/PATRICK SEEGER

Evo što je Plenković u Strasbourgu rekao o Istanbulskoj konvenciji

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak se, odgovarajući na zastupnička pitanja u Strasbourgu, dotakao i Istanbulske konvencije. Plenković je naglasio kako je rasprava o konvenciji u Hrvatskoj ‘dobila drugu dimenziju’, dodao da se raspravlja o rodnoj ideologiji, te poručio da se svemu pokušava prići ‘iz drugog kuta’.

Pitanje o Istanbulskoj konvenciji hrvatskom je premijeru postavila zastupnica Zelenih Ska Keller. Zanimalo ju je ‘kako to da je u Hrvtaskoj Istanbulska konvencija i dalje predmet rasprave’.

“Spreman sam za raspravu u parlamentu, među strankama i javnosti, i pokušat ćemo tu razdvojiti stabla od šume u idućim mjesecima”, rekao je Plenković dodajući da, po njegovm mišljenju, Istanbulska konvencija postoji da se spriječi nasilje u obitelji, posebno nasilje prema ženama.

Rekao je i kako su javne konzultacije i proces pripreme zakona za iznošenje pred Hrvatski sabor gotovo su dovršeni. Još je jednom ponovio da su Istanbulsku konvenciju inicirali hrvatski stručnjaci u Vijeću Europe, a da je konvenciju Hrvatska potpisala 2013. godine. Dodao je da ne zna zašto tada socijaldemokratska vlada, koja je za to imala imala dvije godine, nije krenula u daljnje korake njezine ratifikacije.

Komentiraj