Evo što je istina a što izmišljotina o Marilyn Monroe u filmu “Blonde”

Nakon što se u srijedu na Netflixu počeo prikazivati film „Blonde“ redatelja Andrewa Dominika postavlja se pitanje što je činjenica a što fikcija u tom filmu. Netflixov film, u kojemu glavnu ulogu ima Ana de Armas, nema formu holivudskog biografskog filma prepunog istraživanja. Umjesto toga, temelji se na istoimenom bestseleru Joyce Carol Oates iz 2000. godine. Ta je knjiga fikcionalizirano djelo koje naglašava načine na koje je slavna glumica Marilyn Monroe bila žrtva tijekom svog života. Film na kontroverzan način prikazuje neke od najtraumatičnijih trenutaka u životu holivudske glumice, od njezina djetinjstva u Los Angelesu 20-tih i 30-ih godina prošlog stoljeća do njezine smrti u dobi od 36 godina. No, kao i svaka fikcionalizacija života stvarne osobe, postavlja pitanja na koje se traže odgovori. Britanski list The Independent napravio je usporedbu nekih djelova filma sa stvarnim događajima.

Je li Marilyn Monroe bila zlostavljana kao dijete?

Film „Blonde“ opisuje djetinjstvo Marylin Monroe kao duboko nestabilno. Njezina bolesna majka Gladys odvezla je nju i sebe u požar u LA-u. U kasnijoj sceni, ona pokušava utopiti mladu Marilyn Monroe u kadi. Gladys, koju glumi Julianne Nicholson, je prema opisu u filmu institucionalizirana zbog mentalne bolesti, a Marilyn je poslana u sirotište.
Šire konture ovog prikaza su istinite, ali pojedinosti nisu dokazane. Marilyn Monroe je kao dijete provodila vrijeme u udomiteljskim obiteljima. Njezinoj je majci dijagnosticirana shizofrenija i prvi put je hospitalizirana 1934. kada je Marilyn Monroe imala oko 10 godina. Gladys će s prekidima biti hospitalizirana tijekom dugih razdoblja svog života.

Je li Marilyn Monroe znala tko joj je otac?

U filmu se otac Marilyn Monroe uglavnom pojavljuje kao priviđenje i njegov identitet nikada nije razjašnjen. Majka joj kaže da radi u showbizu, ali s obzirom na Gladysino mentalno stanje, nikad nije jasno laže li svom djetetu – a možda i sebi – ili govori istinu.
Godine 2022. DNK testiranjem potvrđeno je da je njen otac, prema dokumentarcu „Marilyn, Her Final Secret“, Charles Stanley Gifford – suradnik njezine majke u filmskom laboratoriju u LA-u. Prema opsežnoj biografiji Sarah Churchwell iz 2004., nije poznato je li Marilyn Monroe znala da joj je Gifford otac dok je bila živa ili je čak sumnjala u to.

Joe DiMaggio tuče Marilyn Monroe u filmu „Blonde“. Je li se to dogodilo u stvarnom životu?

Svijet nikada neće saznati. Postoji nekoliko izvještaja svjedoka koji su čuli vriske i čak vidjeli kako DiMaggio „šamara“ Marilyn, ali nikada nisu potvrđeni. A ni Marilyn Monroe ni DiMaggio o tome nisu javno raspravljali. U filmu se DiMaggio nikada ne spominje po imenu, već po njegovim vrlo prepoznatljivim atributima: on je slavni igrač bejzbola talijanskog podrijetla. U filmu ga glumi Bobby Cannavale.
U stvarnom životu, 2020. Christie’s je na aukciji prodao pismo koje je Monroe napisala svom tadašnjem suprugu tijekom njihova braka, a koje je on držao u novčaniku. Emocionalna nota jedan je od rijetkih uvida iz prvog lica u njihovu poznatu romansu. Piše: “Dragi Joe, znam da sam pogriješila! Ponašala sam se kako jesam i rekla sam stvari koje sam učinila jer sam bila povrijeđena – ne zato što sam to mislila – i bilo je glupo od mene biti povrijeđena jer zapravo nije bilo dovoljno razloga – zapravo nikakvog razloga. Molim te prihvati moju ispriku i nemoj, nemoj, nemoj, nemoj se ljutiti na svoju bebu – ona te voli. S ljubavlju, vaša supruga (za cijeli život) gospođa JP DiMaggio.”

U filmu „Blonde“, Marilyn Monroe je silovana prilikom audicije. Je li ovo istinita priča?

Čini se da ova scena, zajedno sa scenom silovanja u kojoj je sudjelovao neimenovani američki predsjednik koji tjera Marilyn Monroe na oralni seks, nije utemeljena u izvještajima. Umjesto toga, scene dramatiziraju njenu relativnu nemoć prema muškarcima koji su je okruživali u stvarnom životu, uključujući direktore filmskih studija i njezinog najpoznatijeg ljubavnika o kojem se priča, JFK-a. U stvarnom životu, Monroe je, dok je još bila živa, govorila o navodnom seksualnom zlostavljanju u djetinjstvu.

Je li Marilyn Monroe imala spontani pobačaj?

U stvarnom životu, njeni pobačaji tijekom braka s piscem Arthurom Millerom bili su u to vrijeme objavljeni, a njezini biografi su ih nastavili spominjati, uključujući knjigu „Marilyn“ Glorije Steinem, objavljenu 1988.

Je li Marilyn Monroe abortirala?

Da, prema nekoliko biografa, iako su detalji u filmu „Blonde“ izmišljeni.

Kako je umrla Marilyn Monroe?

U filmu, Marilyn Monroe umire sama kod kuće od predoziranja barbituratom, što se uglavnom prihvaća kao ono što se stvarno dogodilo. U stvarnom životu, u tjednima nakon njezine smrti 1962., mrtvozornik iz LA-a proglasio je njezinu smrt samoubojstvom.

Komentiraj