fah

EVO OTKUD IZBJEGLICE Sirijski islamistički pobunjenici smaknuli 56 vojnika

Sirijski islamistički pobunjenici koje predvodi sirijski ogranak al Kaide pogubili su 56 zarobljenih vojnika, objavila je u subotu nevladina organizacija, dok džihadisti tvrde da su sve bliže konačnom zauzimanju dvaju šijitskih sela na sjeverozapadu zemlje.

Vojnici su smaknuti u masovnom strijeljanju prije nekoliko dana u zrakoplovnoj bazi Abu al-Duhur u pokrajini Idlibu blizu turske granice, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Vojni aerodrom – posljednja vladina vojna baza u toj pokrajini na sjeverozapadu – pao je 9. rujna u ruke saveza Džaiš al-Fat koji predvode sirijski ogranak al Kaide, Fronta al-Nusra i radikalni islamisti iz pokreta Arar al-Šam.

 

  • Pobunjenički savez je dosad pogubio 71 vojnika u toj bazi, navodi organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja prati sirijski sukob oslanjajući se na mrežu oporbenih aktivista diljem zemlje.

 

U dvama opkoljenim šijitskim selima u toj pokrajini nastavljaju se žestoke borbe Džaiš al-Fata i provladinih milicija kojima pomaže libanonski šijitski pokret Hezbolah.

Bivši pomoćnik Osame bin Ladena poznat kao Abu al-Hasan al-Tunizi, ubijen je u borbama u predgrađu Fuae i obližnje Kafraje, navodi SOHR.

Analitičar Charles Lister iz instituta Brookings Doha napisao je na Twitteru da je Al-Tunizi bio visoki dužnosnik u Fronti al-Nusri.

Komentiraj