Evo kako je Charlie Chaplin u ‘Zlatnoj groznici’ tragao za bogatstvom

Film Charlieja Chaplina ‘Zlatna Groznica’ (The Gold Rush) svoju je premijeru imao 26. lipnja 1925. godne. Originalno postavljen kao nijemi film, godine 1942. film doživljava reizdanje i tom prilikom za njega je  komponirana glazba, a film dobija i narativni vokal koji objašnjava što se dešava u filmu (tzv. voice over).

Skitnica Charlie putuje na Aljasku kako bi sudjelovao u potrazi za zlatom. Nakon što ga je zadesilo nevrijeme, završava u zabačenoj kolibi s tragačem i bjeguncem. Ipak, konačno stiže u gradić pun tragača za zlatom i odmah se daje u traganje. Nakon što je prihvatio posao nadgledanja kolibe još jednog tragača, zaljubljuje se u usamljenu djevojku iz saluna za koju greškom pomisli da se i ona zaljubila u njega. Ubrzo susreće tragača kojeg je upoznao ranije, a koji je zadobio amneziju pa mu Skitnica mora pomoći da pronađe svoju parcelu.

Jedna od najslavnijih scena je ona u kojoj Skitnica, koji umire od gladi, namjerava pojesti svoju čizmu, dok druga prikazuje trošnu kolibu kako se njiše na rubu litice, pre nego što se njeni stanari (uključujući Chaplina) uspijevaju  izvući. Tu je svakako i scena u kojoj Skitnica svojim imaginarnim gostima pokazuje ples dva komada kruha nabodenih na vilice.

Komentiraj