Državno odvjetništvo još nije potrošilo pet milijuna kuna koje mu je vlada u svibnju prošle godine odobrila za podmirenje troškova vezanih uz istragu u Agrokoru, a po riječima glavnog državnog odvjetništva Dražena Jelenića najveći dio najvjerojatnije će otići na provođenje opsežnog knjigovodstvenog vještačenja.

Radi se o opsežnom predmetu i dokumentaciji i o tome da to nije obično knjigovodstveno vještačenje jer ga mora provesti vještak koji je i ovlašteni revizor, rekao je Jelenić novinarima nakon svečanosti zatvaranja projekta “Jačanje kapaciteta ljudskih potencijala državnog odvjetništva/USKOK-a” financiranog u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA.

Provođenje vještačenja još se čeka jer su u tijeku pregovori da bi se moglo odrediti vještaka i dati nalog, dodao je Jelenić.

Iz njegovih odgovora novinarima proizlazi da optužnica u slučaju Agrokor još nije na vidiku. Još preostaje ispitati nešto svjedoka, a dio i kroz međunarodnu pravnu pomoć. Jelinić kaže da će jedan od svjedoka biti ispitan tek u listopadu u Velikoj Britaniji.

Upitan ima li suradnja takozvanog poreznog Uskoka, koji je razotkrio više značajnih nepravilnosti, iste učinke nakon reorganizacije, Jelinić je ustvrdio da se drukčijim ustrojem ništa nije izgubilo na učinkovitosti zajedničkog rada s djelatnicima PN Uskoka.

Upitan treba li država trebala učiniti više za poboljšanje sada neučinkovitog pravosuđa Jelinić je rekao da državno odvjetništvo nije neučinkovito jer je u svom radu vezano strogim rokovima, posebno nakon pokretanja istrage. “Zaostatak državnog odvjetništva manji je od tromjesečnog priliva”, napomenuo je Jelenić, zaključivši da državno odvjetništvo ne doprinosi neučinkovitosti pravosuđa u onoj mjeri kako se to percipira u javnosti.

Državno odvjetništvo je po Jelenićevim riječima prošlu godinu završilo s manjkom od 150 tužitelja. Prije tjedan dana je 38 mladih zamjenika položilo prisegu, no u međuvremenu je desetak i više tužitelja napustilo državno odvjetništvo.

Državno odvjetništvo ima veliku fluktuaciju kadra i zato će mu Baza znanja, razvijena u sklopu projekta biti od velike koristi za njegov rad. Jelenić je rekao da s druge strane moraju biti iskreni i priznati da je Uskok jedino državno odvjetništvo koje ne koristi sustav za upravljanje predmetima – CTS (Case Tracking System). “Bio bi od velikog zanačaja posebno ovako unaprijeđen, ali zbog prostornih kapaciteta primjena CTS-a u Uskoku je odgođena za neka bolja vremena”, kazao je glavni državni odvjetnik.

Dodao je da je o preseljenju Uskoka na drugu lokaciju razgovarao s ministrom pravosuđa. “Postoje određene opcije, ali treba vidjeti koja je od tih opcija i u kojem razdoblju, najpogodnija i najoptimalnije rješenje za Uskok”, kazao je Jelenić.

DORH je sad zajednički prostor, mi smio najpodkapacitiranije državno odvjetništvo, DORH-u nedostaje najviše ljudi, a ne možemo ih imati jer ih nemamo više gdje smjestiti, upozorio je.

Projektom “Jačanja kapaciteta ljudskih potencijala državnog odvjetništva/USKOK-a” vrijedan 208 tisuća eura državnom odvjetništvu i Uskoku je omogućen pristup podacima drugih državnih tijela u njihovim sustavima; ojačane su analitičke sposobnosti državnog odvjetništva te su državni odvjetnici osposobljeni za korištenje alata i razvijena je državno-odvjetnička Baza znanja.

Korisnik projekta su DORH i USKOK a od veljače 2017. izvodile su ga tvrtke IN2 i SV Group.

Voditeljica službe za provedbu projekata Ministarstva pravosuđa Vedrana Vuković Tarabić rekla je da je Državno odvjetništvo tim projektom dobilo nadograđen sustav za praćenje predmeta pa više ne trebaju drugim državnim tijelima, primjerice Poreznoj upravi, pisati i slati dopise i tražiti podatke nego to dobivaju kroz svoj sustav CTS-a.

Komentiraj