EVAKUACIJA U ŠPANJOLSKOJ Veliki požari ugrozili stanovništvo, u Portugalu ogromna suša

EPA/MARCIAL GUILLEN

Veliki požari prisilili su više od 1400 ljudi da napuste svoje domove u zapadnoj Španjolskoj. Evakuirani su gradići i kampovi, a avioni i helikopterii uključili su se u borbu s vatrenom stihijom u planinama Sierra de Gata, prenosi BBC.

Oko 330 vatrogasaca i članova spasilačkih ekipa poslano je na teren, kako se požar u španjolskoj regiji Extremadura raširio nošen jakim vjetrovima rano u petak. U požaru je izgorjelo više od pet tisuća hektara, a više od tri tisuće hektara šume i raslinja uništeno je u blizini gradova Lorca i Cieza, na jugoistoku zemlje.

Oko 80 posto susjednog Portugala, navode stručnjaci, pogodila je teška suša. Rizik od požara u Portugalu povećan je zbog iznimno suhih uvjeta, visokih temperatura i umjerenih vjetrova. U četvrtak je objavljeno kako je prosječna količina oborina u Portugalu u srpnju iznosila samo 3,5 milimetra, dok je uobičajeni prosjek za srpanj 14 milimetara.

Njemačka se, pak, suočava s najtoplijim temperaturama u povijesti. Meteorolozi kažu kako bi temperature u južnoj Njemačkoj mogle premašiti rekord zemlje 0od 40,3 stupnja u petak. I istočna Francuska je suočena s upozorenjima zbog ekstremnih toplina.

Komentiraj