Nigel Farage, eurozastupnik i čelnik britanske stranke UKIP koja je snažno zagovarala izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u utorak je poručio kako EU i Ujedinjeno Kraljevstvo trebaju sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini te da će Britanija nakon toga biti “najbolji prijatelj” EU-a.

 

“Zašto ne bi bili pragmatični, razboriti, zreli i sklopili razuman sporazum o trgovini bez carina”, rekao je Farage i dodao da će poslije toga Ujedinjeno Kraljevstvo EU-u biti prijatelj, trgovati s njim i surađivati te zaključio “bit ćemo vam najbolji prijatelji na svijetu”.

“Ako si učinite medvjeđu uslugu i odbacite svaku zamisao razboritog trgovinskog sporazuma posljedice će biti mnogo gore po vas nego po nas”, dodao je Farage.

Zastupnici Europskog parlamenta su izlaganje Faragea dočekali glasnim negodovanjem i na sličan način reagirali nekoliko puta tijekom njegovog izlaganja.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je tijekom Farageovog izlaganja morao umirivati zastupnike i tražiti da dopuste Farageu da govori.

“Kada sam došao ovdje prije 17 godina rekao sam da želim predvoditi kampanju za izlazak Britanije iz Europske unije svi ste mi se smijali. Sada se više ne smijete, zar ne?”, odgovorio je Farage zastupnicima na početku izlaganja.

“UKIP je prosvjedovao protiv establishmenta, a establishment sada prosvjeduje protiv UKIP-a”, reagirao je Farage nakon jednog Schulzovog upozorenja. Znam da “nitko od vas u životu nikada nije radio pravi posao”, poslove koji bi stvorili radna mjesta, rekao je Farage eurozastupnicima.

Farage je, među ostalim, optužio čelništva Europske unije da su na “stražnja vrata” pokušala progurati političku uniju protiv volje naroda te da je ishod britanskog referenduma odgovor na takve pokušaje.

Farage je dodao i kako predviđa da Velika Britanija neće biti posljednja zemlja koja napušta EU.

Komentiraj