Eurostat: Hrvati rade jako kratko, odlaze u mirovinu s tek 33 godine radnog staža

Autor:

21.01.2021., Petrinja - U zgradi Poglavarstva otvoreni su salteri gdje gradjani Petrinje mogu prijaviti pretrpljenu stetu i zatraziti kontejner kao privremeni smjestaj.rPhoto: Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Prosječni radni vijek u Europskoj uniji iznosi 36 godina, što je 3,6 godina duže nego prije 20 godina. Hrvati se nalaze u skupini država s jako kratkim radnim vijekom, pokazuju podaci Eurostata.

Postoje velike razlike u duljini trajanja radnog vijeka među državama članicama EU-a, što je rezultat različitih društveno-ekonomskih okolnosti. Prognoza se odnosi na populaciju odraslih osoba koje su prošle godine imale 15 ili više godina, piše Stern, prenosi tportal.hr.

Među zemljama Europske unije brojke prilično variraju. Tako će s 31 godinom radnog staža najkraći radni vijek imati ljudi u Rumunjskoj dok će najduže raditi Nizozemci te će se na tržištu rada zadržati čak 42,5 godina. Hrvati će sa svojim radnim stažom od 33,5 godina raditi jako kratko, a naši susjedi Slovenci 2,6 godina duže – 36,1 godinu.

Kada se promatra presjek svih zemalja Europske unije, radimo 3,6 godina duže nego prije 20 godina. Najveći rast u trajanju radnog vijeka svojih stanovnika bilježi Mađarska, u kojoj se radi čak 8,5 godina duže nego 2001. godine.

Što se tiče zemalja izvan Europske unije, koje je Eurostat obuhvatio svojim istraživanjem, u Turskoj je radni vijek relativno kratak kao i u Hrvatskoj i iznosi 33,8 godina, a rekorderi su Islanđani jer rade 44,6 godina.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.