Europski trg u Zagrebu: Otvorena izložba “Zagreb – grad koji treba našu ljubav”

Potres koji je 22.ožujka u 6.24 ujutro pogodio Zagreb tema je izložbe koja je u četvrtak  otvorena na Europskom trgu. Otvorenju izložbe  “Zagreb – grad koji treba našu ljubav” prisustvovali su, uz premijera Andreja Plenkovića i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, akademik Zvonko Kusić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i mnogi drugi uzvanici. Izložba će biti otvorena do 4. listopada.

Na Nacional.hr govorili su Milan Blažević, stanar iz Palmotićeve ulice, i fotograf Damjan Tadić koji ga je fotografirao neposredno nakon potresa kako napušta stan s  bolesnom ženom u kolicima, sa psom u krilu.

“U stanu smo živjeli supruga, kćer, ja i pas, unatoč svemu bili smo sretni  jer smo preživjeli. Nažalost, supruga je nakon tri tjedna preminula, bila je bolesna i potres je jedan od elemenata koji je utjecao na njeno narušeno zdravstveno stanje. Kada danas gledam ovu izložbu scene jesu potresne, ali se treba držati one narodne ‘što nas na ubije to će nas očeličiti’ , rekao je Blažević.

“Rođen sam u Draškovićevoj ulici, teško je bilo vidjeti svoj stari kvart razrušen i ranjen, oči su bile suzne, ovo je  bio jedan od najtežih dana u mojoj karijeri fizički i emocionalno, a ovaj posao radim već 27 godina.  Na teren sam izašao nekoliko minuta nakon potresa  i ostao sam sve do 20 sati.  Ova fotografija je jedan od najtežih prizora koje sam snimio”, rekao je Damjan Tadić.

Cijeli razgovor možete pogledati i na Nacionalovoj Facebook stranici.

Izložba na Europskom trgu: " Zagreb – grad koji treba našu ljubav"

Posted by Nacional News Magazin on Thursday, September 10, 2020

Komentiraj