Europski tjedan sprječavanja raka vrata maternice: Procijepljenost je niska, uveden je edukativni program HEROIC

U Hrvatskoj se krajem siječnja obilježava Europski tjedan sprječavanja raka vrata maternice, kada se pojačano govori o edukaciji, važnosti prevencije, ranog otkrivanja, redovitih ginekoloških pregleda i cijepljenja protiv humanog papiloma virusa (HPV-a). HEROIC, javnozdravstveno edukativni projekt, potiče na prevenciju, borbu te uspješnu rehabilitaciju nakon preživljavanja raka. U projektu su sudjelovale brojne osobe koje su preboljele tu zloćudnu bolest.

“Dijagnoza raka protrese vaš svijet, natjera vas da promišljate drugačije i promijenite prioritete. Tada odlučujete, ili ćete se boriti, ili dopustiti da vas saznanje dijagnoze stjera u kut vlastite patnje. Postajete fokusirani na krajnji cilj, a to je borba protiv zloćudne bolesti i pobjeda. To podrazumijeva ustrajnu borbu, dan po dan, pretragu po pretragu, bol po bol”, izjavila je Dijana Kvesić, 47-godišnja majka svjetskih osvajača medalja u karateu Ivana i Anđela, koja je pobijedila rak vrata maternice prije nekoliko godina.

Inače, HEROIC je prva digitalna “survivorship” platforma za onkološke bolesnike u Hrvatskoj, s ciljem pomoći u njihovoj rehabilitaciji i reintegraciji, posebice tijekom COVID pandemije.

“Nakon raka pluća, okupili smo tim na području skrbi i prevencije raka vrata maternice te eliminacije HPV-a cijepljenjem”, rekla je glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka, dr. Neda Ferenčić Vrban.

Dr. Ferenčić Vrban kaže da je u Hrvatskoj još uvijek prisutna nedovoljno razvijena svijest i odaziv na cijepljenje. Stoga poziva zdravstvenu administraciju da ukloni sve administrativne barijere, poput obveznog informiranog pristanka, koje usporavaju procijepljenost protiv HPV-a. Treba, kaže Ferenčić Vrban, omogućiti i besplatno cijepljenje zainteresiranim srednjoškolcima i mladima do 25. godine.

“Apeliram na roditelje da na vrijeme zaštite svoju djecu od nekoliko vrsta raka, poput raka vrata maternice, rodnice, stidnice, penisa, anusa, usne šupljine i grla”, rekla je dr. Ferenčić Vrban.

Dijana Kvesić, majka naših nagrađiavnih karatista, kaže da ni u jednom trenutku nije odustala.

“Moji sinovi Anđelo i Ivan su osvajači svjetskih i europskih medalja u karateu i višestruki nacionalni prvaci. Kroz njihov sport smo jako dobro naučili što znači ustati kad padneš, boriti se svaki dan, motivirati se i kad je teško. Zajedno smo, kao obitelj, pobijedili moju dijagnozu”, rekla je Dijana Kvesić.

Dan mimoza

Hrvatska je odlukom Sabora dobila svoj Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice koji je nedavno obilježen, nazvan Dan mimoza.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka dr. Damir Eljuga rekao je da od raka vrata maternice ne bi trebala umrijeti niti jedna žena, budući da imamo dva jaka oruđa u rukama, a to su dijagnostika PAPA testom i cjepivo protiv HPV-a. Liga se, kaže, zauzima da se provodi Nacionalni program prevencije raka vrata maternice, koji uključuje edukaciju, cijepljenje i odlazak na redovite ginekološke preglede s PAPA testom.

Hrvatska još uvijek nema dovoljno visoku razinu procijepljenosti kakvu zagovara javnozdravstvena struka i Svjetska zdravstvena organizacija. Prema zadnjim službenim podacima, taj postotak se kretao između 10-15 posto, neki gradovi poput Zagreba, Varaždina ili Čakovca imaju izvrstan odaziv i do 50 posto, no Svjetska zdravstvena organizacija promiče 90-postotnu procijepljenost kao jamstvo kolektivnog imuniteta, poručuju iz Lige protiv raka.

Komentiraj