Europski sud za ljudska prava proglasio se nenadležnim oko Ljubljanske banke

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u srijedu se proglasio nenadležnim za gotovo 430 milijuna eura tešku tužbu Slovenije protiv Hrvatske u međudržavnom sporu oko Ljubljanske banke, objavio je sud.

Ovaj međudržavni spor odnosi se na potraživanja Ljubljanske banke prema hrvatskim tvrtkama na temelju zajmova danih u vrijeme bivše Jugoslavije.

Hrvatska zastupnica pred sudom Štefica Stažnik objasnila je da je Ljubljanska banka pred hrvatskim sudovima od 1991. pa nadalje pokrenula brojne parnične postupke radi naplate neplaćenih i dospjelih potraživanja po kreditnim zajmovima i jamstvima odobrenim hrvatskim tvrtkama koje posluju većinom u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru.

Slovenija se u tužbi pozivala na višestruke povrede Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, a Hrvatska je tvrdila da ESLJP nije nadležan odlučiti o ovom zahtjevu jer je Ljubljanska banka vladina organizacija, u vlasništvu Republike Slovenije i pod upravom slovenskog Fonda za sukcesiju.

Zagreb je ustrajao u tvrdnji da ESLJP nije nadležan odlučivati o zahtjevima vladinih organizacija niti je namjera Konvencije štititi financijske interese država već pojedinaca i nevladinih organizacija koje su žrtve povreda Konvencije upravo od strane država.

Komentiraj