Europski sud za ljudska prava odbio zahtjev za iskrcavanje 47 migranata s broda Sea-Watch 3

EPA/ANGELO CARCONI

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) odbio je u utorak zahtjev njemačke nevladine organizacije za iskrcavanjem 47 migranata s broda Sea-Watch 3, no pozvao je talijansku vladu da “što prije poduzme sve potrebne mjere” kako bi tim ljudima osigurala medicinsku skrb, vodu i hranu.

Njemačka nevladina organizacija Sea-Watch objavila je u utorak da je na Europskom sudu za ljudska prava podnijela tužbu protiv Italije jer odbija prihvatiti 47 migranta kojima je prije deset dana na Sredozemnome moru pritekao u pomoć brod Sea-Watch 3 koji je sada usidren blizu Sicilije.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini od ljeta je zatvorio talijanske luke za migrante i rekao je da se mogu iskrcati pod uvjetom da poslije odu u Njemačku ili u Nizozemsku, što nevladina organizacija ocjenjuje “političkom ucjenom”.

Sea-Watch koji plovi pod nizozemskom zastavom, tvrdi da se brodove u opasnosti “treba prihvatiti u najbližoj sigurnoj luci”, na temelju zakona o plovidbi u međunarodnim vodama.

ESLJP, pravosudno tijelo Vijeća Europe sa sjedištem u Strasbourgu, u svojoj odluci “nije prihvatilo zahtjev tužitelja da se migranti iskrcaju”, priopćio je sud.

No zatražio je od talijanske vlade da “što prije poduzme sve potrebne mjere kako bi svim podnositeljima tužbe osigurao prikladnu medicinsku skrb, hranu, vodu i osnovne potrepštine”.

Među migrantima su petnaestorica malodobnika bez pratnje za koje ESLJP traži od Rima da im “pruži odgovarajuću pravnu pomoć”.

Komentiraj