Europski sud za ljudska prava: Hrvatska mora platiti odštetu, homofobni napad rezultirao samo kaznom od 300 kuna

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u četvrtak je objavio presudu kojom Republici Hrvatskom propisuje isplatu odštete od 10 tisuća eura odštete i još 5200 eura sudskih troškova Pavli Sabalić.

Iz suda ističu da je Hrvatska kriva jer njene institucije nisu na odgovarajući način reagirale na homofobni napad na Pavlu Sabalić koji se dogodio 2010. godine. Nju je početkom te godine zbog homoseksualne orijentacije napala muška osoba M. M. Iako je zadobila teške ozljede – višestruka nagnnječenja glave, lica, vrata, prsa, ruku i koljena – M.M. je dobio samo novčanu kaznu od 300 kuna za remećenje javnog reda i mira. Policija napad nije okarakterizirala kao napad motiviran homofobijom koji je imao elemente zločina iz mržnje za što postoje i svjedoci.

Sabalić je s odvjetnicima prošla sve zakonske instance u RH, pa i Ustavni sud, koji je također propustio izmijeniti ranije odluke sudova.

Odluku Europskog suda za ljudska prava komentirao je u čevtvrtak na svom profilu na facebooku i ustavni sudac Goran Selanec.

“Zločin se zbio davno. S obzirom koliko su trajali svi postupci, pa i ovaj pred Europskim sudom za ljudska prava, nema bolje riječi nego davno. Nekad davno je u ovom kontekstu loše, a nikako bajkovito. Pravda koja je toliko spora nije pravda.

Presuda ima izuzetno ozbiljne posljedice za ugled našeg pravosuđa, a prije svega za jednakost svih građana i građanki pred zakonom, posebno kako pravnu zaštitu osiguravaju sudovi.

Kao hrvatskom ustavnom sucu, a time i sucu države članice EU nije mi lako čitati da se postupanje naših sudova u predmetima zločina iz mržnje ocjenjuje kriterijima koji su razvijeni u odlukama protiv država koje nisu članice EU i maju ozbiljnih problema sa vladavinom prava”, napisao je Selanec na društvenoj mreži Facebook.

Komentiraj