Europski pučani izbacit će Orbanovu stranku Fidesz

Mađarska vladajuća stranka Fidesz, na čijem je čelu premijer te zemlje Viktor Orban, bit će isključena iz Europske pučke stranke nakon što su njezini zastupnici napustili zastupnički klub EPP-a. Objavili su to u srijedu iz te stranke koja okuplja demokršćanske i pučke stranke u Europi.

“Fidesz je sada suočen s postupkom isključivanja iz stranke prema članku 3 statuta EPP-a. Tu odluku treba donijeti Politička skupština EPP-a koja će se sastati kada okolnosti budu sigurne s obzirom na situaciju s pandemijom”, priopćeno je u srijedu iz EPP-a.

Zastupnički klub Europske pučke stranke (EPP) podržao je u srijedu većinom glasova prijedlog za promjene poslovnika koje omogućavaju lakše izbacivanje pojedinih nacionalnih delegacija, na što je mađarski premijer Viktor Orban objavio da stranka Fidesz napušta taj zastupnički klub.

Zastupnici Europskog parlamenta iz Europske pučke stranke velikom većinom glasova, 148 za, 28 protiv i 4 suzdržana, prihvatili su prijedlog vodstva zastupničkog kluba, koji je dogovoren prošli tjedan.

Za te promjene je glasalo i četvero zastupnika HDZ-a, a protiv su bili zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, koji je jedan od velikih pristaša Viktora Orbana. Sudeći po europskim medijima, SDS i Janša sada postaju nova “crna ovca” u redovima EPP-a.

Komentar HDZ-a o slučaju

Novonastalu situaciju komentirala je i delegacija HDZ-a u zastupničkom klubu EPP-a.

“Primili smo k znanju te nam nije drago zbog odluke Fidesza o izlasku iz najsnažnijeg Kluba zastupnika u Europskom parlamentu, koja je uslijedila. Delegacija HDZ-a nastavit će raditi na svojim političkim prioritetima unutar Kluba EPP-a i Europskog parlamenta s ciljem boljeg položaja Hrvatske i hrvatskih građana, u suradnji sa svim zastupnicima koji mogu pomoći ostvarenju toga cilja”, poručili su iz HDZ-a.

Promjene internih pravila sada omogućuju Zastupničkom klubu veću autonomiju u sankcioniranju pojedinih nacionalnih delegacija. Prema dosadašnjim pravilima, Zastupnički klub mogao je sankcionirati pojedinog člana političke skupine, ali ne i cijelu nacionalnu delegaciju i to ovlaštenje imalo je samo vodstvo stranke EPP.

Nakon tih promjena internih pravila očekivalo se da će uskoro na dnevni red doći sankcioniranje zastupnika mađarske vladajuće stranke Fidesz, koja je već dulje vrijeme predmet oštrih kritika za kršenja demokratskih vrijednosti i vladavine prava.

Ne čekajući da se to dogodi, mađarski premijer i vođa Fidesza odlučio je da će njegovih 11 zastupnika napustiti Zastupnički klub EPP-a. Orban u svom pismu predsjedniku Zastupničkog kluba EPP-a Manfredu Weberu ne kaže hoće li napustiti i stranku EPP.

Predsjednik EPP-a Donald Tusk već je dulje vrijeme među najvećim kritičarima Orbanove politike.

Prije dvije godine suspenzija Orbanove stranke

EPP je prije dvije godine, u ožujku 2019., suspendirao stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana.

Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može sudjelovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa i da nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti. Međutim, zastupnici Fidesza sudjelovali su u radu Zastupničkog kluba EPP-a.

U ožujku 2019. bio je veliki pritisak da se Fidesz, koji je vodio kampanju protiv tadašnjeg predsjednika Komisije Jeana-Claudea Junckera, izbaci iz EPP-a. Fidesz je posljednjih godina stalno meta kritika i optužbi da podriva demokratske vrijednosti, guši neovisnost pravosuđa i slobodu medija.

Međutim, do sada nije bilo dovoljno političke volje da ih se isključi, u prvom redu jer tome nije bila sklona njemačka Kršćansko-demokratska unija (CDU), koja ima najjaču nacionalnu delegaciju u Zastupničkom klubu u Europskom parlamentu i bez čijih glasova nije moguće donijeti takvu odluku.

Zbivanja u EPP-u komentirali su i drugi zastupnički klubovi u Europskom parlamentu.

Druga najveća politička skupina, socijalisti i demokrati, poručuje da je Fidesz trebao odavno biti izbačen.

“Fidesz je trebao biti izbačen prije nekoliko godina, ali umjesto da bude istjeran, dana mu je prilika da se sam povuče. Zastupnički klub EPP-a sjedio je i gledao kako Orbanova protudemokratska vlada stalno napada slobode europskih građana”, izjavila je šefica Zastupničkog kluba socijalista Iratxe Garcia.

Socijalisti dodaju da je vrijeme da i EPP “prestane omogućavati štetne poteze neliberalnih vlada u EU”. Također se nadaju da će EPP podržati prijedlog da se u raspravi o medijskim slobodama, koja će se održati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta sljedeći tjedan, raspravlja i o Sloveniji.

“Propuštajući djelovati, zastupnički klub EPP-a dopustio je drugima da kopiraju Orbana i vidimo da se njegova politika širi u drugim državama članicama. Nadam se da neće ponoviti istu pogrešku sa zabrinjavajućim razvojem situacije u Sloveniji i Bugarskoj”, istaknula je Garcia.

Iz liberalnog Zastupničkog kluba Renew poručili su da “nema mjesta Fideszovu toksičnom populizmu u srednjostrujaškoj europskoj politici”.

“EPP je godina sramotno davao legitimitet Fideszu dok je on sustavno razarao liberalnu demokraciju u Mađarskoj”, rekao je šef Renewa Dacian Ciolos.

Poljska stranka solidarna s Fideszom

S druge strane, Europski konzervativci i reformisti (ECR), čiju okosnicu danas nakon odlaska britanskih konzervativaca čine zastupnici poljske vladajuće stranke Pravo i pravda, izražavaju solidarnost s Fideszom.

Supredsjedatelji kluba ECR-a Ryszard Legutko i Raffaele Fitto drže da je “politički motivirano miješanje EPP-a u interni protokol demokratski nedostojno i očito neprijateljski potez prema mađarskim glasačima”.

“Današnjom odlukom očito je da je EPP izgubio i posljednji ostatak svoje izvorne demokršćanske duše. Vrijednosti za koje su nekada živjeli očevi, osnivači EU, više nemaju dom u EPP-u”, poručio je poljski zastupnik ECR-a Lagutko.

Raffaele Fitto iz desničarske stranke Fratelli d’Italia kaže da je njihova “ideja Europe drugačija: zajednica nacija koja međusobno mirno surađuje, poštujući različita mišljenja i identitete.”

 

Viktor Orban napustio pučane u EU parlamentu, ne sviđa mu se što EU traži od njega

Komentiraj