Europski povjerenik za migracije traži da se zaustavi priljev ilegalnih migranata iz Turske

Europski povjerenik za migracijska pitanja Dimitris Avramopoulos istaknuo je u četvrtak u Ankari “žurnu potrebu” da se zaustave polasci ilegalnih migranata iz Turske u trenutku kada se Grčka bori s najvećim migrantskim valom od 2016.

“Broj ilegalnih dolazaka u Grčku raste zadnjih tjedana i mjeseci”, rekao je Avramopoulos na tiskovnoj konferenciji u društvu s njemačkim ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom i s turskim Suleymanom Soyluom.

“Postoji žurna potreba da se ojača prevencija i otkriju ilegalni polasci iz Turske”, dodao je.

U rujnu se 10.258 migranata s turske obale iskrcalo na grčke otoke, uglavnom afganistanske i sirijske obitelji, pokazuju novi podatci UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR).

To je najveći broj dolazaka u Grčku u mjesec dana od 2016. kada su Turska i EU potpisali ugovor o smanjenju broja dolazaka, navodi UNHCR.

Suleyman Soylu je pozvao EU da rasporedi teret migrantskog priljeva to više što Ankara strahuje od novog vala dolazaka iz sirijske pokrajine Idliba, blizu njezine granice.

“Naš zajednički posjet je dokaz da zajedno s Turskom surađujemo kao partneri u upravljanju migracijama”, rekao je Avramopoulos.

Seehofer je također istaknuo da je EU spreman pomoći Turskoj.

Avramopoulos i Seehofer trebaju u petak otputovati u Grčku.

Komentiraj