EPA/PATRICK SEEGER

Europski parlament treba ostati u Strasbourgu

Francuska želi da sjedište Europskog parlamenta ostane u Strasbourgu, izjavila je u nedjelju francuska ministrica europskih poslova Nathalie Loiseau na kanalu France 3.

“Prečesto se govori da se Europa svodi na mjehurić u Bruxellesu. Europa mora biti bliža i drugim područjima”, odgovorila je ministrica onima koji bi radi ušteda željeli Europski parlament premjestiti u Bruxelles.

“Strasbourg mora ostati sjedište europske demokracije. To je također simbol francusko-njemačkog pomirenja”, zaključila je Loiseau.

Francuska ministrica je izrazila zadovoljstvo pozitivnim informacijama s pregovora u tijeku o financijskom rješenju Brexita.

Ujedinjeno Kraljevstvo je vrlo blizu sporazuma o toj točki s Bruxellesom, tvrdio je ovog tjedna irski povjerenik Phil Hogan. Loiseau je također inzistirala na potrebi velike pozornosti na bolno irsko pitanje, nakon što je Dublin u petak ponovio da nakon Brexita odbija granicu sa Sjevernom Irskom.

“To je crvena linija koju je odredilo 27 država članica”, naglasila je ministrica.

Europska unija je Londonu dala rok do ponedjeljka da postigne dovoljan napredak na irskoj granici, jednom od triju predmeta koje želi riješiti prije druge faze pregovora, definiranja budućih trgovinskih odnosa  s Londonom.

Komentiraj