Europski parlament tražit će od EU da Srbija poštuje njenu politiku prema Rusiji kako bi nastavili pregovore

Europski parlament će tražiti od Euuopske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom sve dok Srbija ne uvede sankcije Rusiji. Ovo se navodi u nacrtu izveštaja o novoj strategiji EU u procesu proširenja od 26. rujna, u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

“Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom vanjskom i sigurnom politikom EU-a i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se uskladi sa sankcijama EU-a protiv Rusije“, ističe se u nacrtu izvještaja.

O ovom dokumentu zastupnici Europskog parlamenta raspravljat će na vanjskopolitičkom odboru 13. listopada, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Europskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje tijekom studenog.

Podsjećamo da rezolucije Europskog parlamenta nisu pravno obvezujuće za zemlje članice niti ostale europske institucije.

Od početka rata u Ukrajini, Europska unija redovno traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji u skladu s odlukama EU-a prema kojima Zemlje kandidati za EU bi trebale progresivno uskladiti vanjske politike s politikama Europske unije, uključujući i sankcije, navodi se u Bruxellesu.

Prema Europskoj komisiji, instituciji koja ocjenjuje spremnost jedne zemlje u integracijama, Srbija je spremna otvoriti i klaster tri koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivni rast. Ovaj klaster bi se, zapravo, trebao otvoriti u prosincu ove godine.

Međutim, sada, diplomatski izvori tvrde da će 2022. godina proći bez ikakvog pomaka u pristupnim pregovorima, upravo zbog odnosa Srbije s Rusijom.

Od glasnogovornika eurozastupnika Tonina Piculekoji se navodi kao autor izvješća N1 saznaje da je točna formulacija dosta drugačija. “Ne traži se prekid pregovora nego njihov nastavak uvjetujemo poštivanjme politike EU-a prema Rusiji i napretkom u ključnim reformama”, pojašnjava.

Komentiraj