Europski parlament raspravljao o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj

Zastupnici Europskog parlamenta u četvrtak su na plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljali o Rezoluciji o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj kojom se poziva Europsku komisiju da u suradnji s europskim i hrvatskim institucijama osmisli brzi način distribucije financijske i druge pomoći kako bi se osigurala obnova i oporavak pogođenih područja.

U rezoluciji svih političkih obitelji Europskog parlamenta ističe se da su potresi koji su pogodili Hrvatsku ostavili snažne socioekonomske i infrastrukturne posljedice te da će imati dugoročne psihološke posljedice na stanovništvo.

“Fond solidarnosti Europske unije mobiliziran je prošle godine nakon potresa 22. ožujka u Zagrebu. Upravo je ovaj Parlament odobrio 683 milijuna eura potpore. Ovo je drugi najveći apsolutni iznos ikad uplaćen iz Fonda solidarnosti. Također je daleko najveći ikad u relativnom smislu, što predstavlja 1,26% hrvatskog BDP-a”, rekla je potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica i dodala da EK pruža podršku u neposrednoj opasnosti, podršku u naporima za oporavak te da će raditi na sljedećim koracima u partnerstvu s hrvatskim vlastima.

“Unaprijeđeni Mehanizam civilne zaštite na kojem sam radila u prošlom mandatu još je jednom pokazao hrvatskim građanima koristi članstva u Europskoj uniji. Nastavit ću promovirati druge nužne aspekte europskih instrumenata, a to su prevencija i redizajn novih kuća koji će zaštititi ljude od mogućih budućih katastrofa. Kroz instrument EU- za sljedeće generacije i nedavno predstavljenu inicijativu Bauhaus, trebali bi se uspostaviti pilot projekti za sigurnu obnovu područja u Hrvatskoj koji su pogođeni potresom”, izjavila je HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko.

Komentiraj