Europski parlament izglasao izvješće o Mađarskoj

EPA/PATRICK SEEGER

Europski je parlament u srijedu izglasao izvješće o Mađarskoj.

Za izvještaj u kojemu se opisuje kako sve Mađarska krši europske vrijednosti i pravila glasalo je 438 europarlamentaraca, dok je protiv bilo njih 197.

Dvije trećine zastupnika Europskog parlamenta time je zaključilo kako Orbanova vlast ne poštuje Europske vrijednosti. Usvajanjem izvješća otvara se i mogućnost pokretanja procedure koja bi mogla rezultirati time da se Mađaskoj oduzme pravo glasa u europskim insititucijama.

Europarlamentarci su u utorak, podsjetimo, na plenarnoj sjednici raspravljali o izvješću o stanju u Mađarskoj. Europski parlament je u Strasbourgu raspravljao o izvješću o stanju u Mađarskoj Judith Sargentini iz Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza koje poziva Europsko vijeće da “u skladu s člankom 7. stavkom 1. Ugovora o Europskoj uniji, utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško prekrši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija”.

Weber je Orbanu rekao da možda imaju različite zamisli o rješavanju migrantske krize, ali “ako općenito kažemo da se treba plašiti muslimana i općenito napadamo vjeroispovijest, onda radimo za džihadiste koji žele sukobe unutar naših društava”. “Europski ideali vjerske slobode i odvojenosti države i crkve načela su na kojima smo stvorili ljudska prava, ne kršćanska prava, na ovom kontinentu”, rekao je čelnik pučana.

Komentiraj