PIXSELL

Europski milijuni za kršenje prava izbjeglica u Turskoj

Europska unija financira vojnu opremu koju Turska koristi kako bi zaustavila izbjeglice u bijegu od sirijskog građanskog rata i ulasku u Europu, čime riskira optužbu za sudioništvo u kršenju ljudskih prava

Prema sporazumu iz ožujka 2016. EU je obećao Turskoj šest milijardi eura ako zarobi milijune izbjeglica unutar svoje zemlje i zaustavi ih na putu u Europsku uniju.

To nije jedini novac koji je EU osigurao. Također odvojeno plaća Turskoj za vojnu opremu koja se koristi na njenim granicama sa Sirijom i Grčkom prilikom zaustavljanja onih koji žele zatražiti azil ili produžiti u Europu.

Istraga ugovora Europske unije koju je proveo Politiken and Danwatch (Danska) u suradnji s Europskom istraživačkom suradnjom (EIC), otkrila je da je EU snabdio Tursku s 84 milijuna eura vrijednim oklopnim vojnim vozilima i nadzornom opremom za, prema riječima svjedoka, sve agresivnije granične patrole. Zahvaljujući tim poslovima EU je na sebe preuzeo rizik da postane sudionik u mogućim kršenjima međunarodnih prava izbjeglica…

Više pročitajte u novom broju Nacionala…

Komentiraj

Source:EMILIE EKEBERG (DANWATCH), JOHN HANSEN (POLITIKEN), CRAIG SHAW (THE BLACK SEA), FRANCESCA SIRONI (L’ESPRESSO) I HANNEKE CHIN (NRC)