EUROPSKI MEDIJI ‘Britanci ne znaju što hoće’

EPA/ANDY RAIN

Europski listovi otvoreno se u petak izruguju britanskoj premijerki Theresi May kojoj se odluka raspiše prijevremene izbore kako bi ojačala svoju poziciju vratila kao bumerang.

Francuski Le Monde, sklon ljevici, piše da je Theresa May doživjela okrutno iznenađenje i da je zemlja “oslabljena” time što su konzervativci izgubili većinu u parlamentu.

“Sve govori da je referendum o napuštanju EU bio početak političke noćne more za Ujedinjeno Kraljevstvo”, dodaje list.

Čak je i francuski konzervativni Le Figaro britansku premijerku opisao kao “veliku gubitnicu”.

“Europa se nadala uvjerljivom pobjedniku, nekome tko bi razvod s Bruxellesom proveo brzo i odlučno. Umjesto toga, dobila je veliku gubitnicu i podijeljeni parlament”, dodaje list.

“Godinu nakon što su izabrali odlazak iz EU, Britanci su glasali za neodlučnost i za rizik odgađanja Brexita unedogled”, piše Le Figaro.

Njemački listovi pomalo se naslađuju izbornim neuspjehom konzervativaca.

“Izborni udarac Theresi May”, naslov je u Bildu. Najtiražniji njemački list naglašava da se premijerka “kockala i izgubila”.

Der Spiegel se izruguje njezinom “monotono repetitivnom sloganu ‘snažno i stabilno’ koji danas izgleda kao parola za ismijavanje”.

“May nije Thatcher”, piše talijanska Corriere della Sera. List naglašava da je njezin izborni rezultat izravna posljedica “hladne, mrzovoljne” kampanje koju je vodila. “Mnogim Britancima dosta je sedmogodišnje konzervativne vladavine”, dodaje list.

Austrijski Die Presse piše da su izbori bili “pljuska u lice Therese May”, a švicarski Neue Zuercher Zeitung tvrdi da “Britanci ne znaju što hoće”.

Komentiraj