EPA/FRANCOIS LENOIR

Europski dužnosnici vide napredak u izmjenama nuklearnog sporazuma s Iranom

isoki britanski, francuski i njemački dužnosnici vjeruju kako postižu napredak prema dogovoru koji će odgovoriti na zabrinutost američkog predsjednika Donalda Trumpa oko nuklearnog sporazuma s Iranom, otkrio je u četvrtak europski diplomat.

„Izašli smo s osjećajem da postižemo dobar napredak prema odgovoru na predsjednikovu zabrinutost i da dolazimo do sporazuma“, rekao je diplomat malenoj skupini novinara, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Visoki diplomati iz tri europske države susreli su se u srijedu u Washingtonu s Brianom Hookom, direktorom američkog State Departmenta za planiranje politika, kako bi pokušali spasiti sporazum o ograničenju naoružanja.

Ključan dio dogovora iz 2015. između Irana i šest svjetskih sila – Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Država – bila je stavka o tome da će Teheran ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija koje su imale teške posljedice na iransko gospodarstvo.

Trump je 12. siječnja dao ultimatum Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, poručivši im da se moraju složiti oko „popravljanja groznih nedostataka nuklearnog sporazuma s Iranom“ ili da će odbiti produžiti ukidanje američkih sankcija nad Iranom, za što je rok 12. svibnja.

Komentiraj