Europski čelnici stali uz Madrid

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Europski čelnici stali su u petak uz Madrid nakon što je katalonski parlament izglasao neovisnost od Španjolske, a Škotska je jedina poduprla pravo katalonskog naroda na samoodređenje.

“Nitko u Europskoj uniji neće priznati katalonsko glasanje”,  poručio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani na Twitteru te obrazložio da je izjava o neovisnosti “protivna vladavini prava, španjolskom ustavu i statutu autonomnije Katalonije, koji su dijelovi pravnog poretka Europske unije”.

Uz Madrid su stali i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

“Ne želim situaciju u kojoj bi EU sutra bila sastavljena od 95 različitih država. Moramo izbjeći raskole i pukotine, jer ih već imamo dovoljno i ne treba nam više”, rekao je Juncker.

“Za EU se ništa ne mijenja. Španjolska ostaje jedini naš sugovornik. Nadam se da će španjolska vlada preferirati snagu argumenta, a ne sile”, napisao je Tusk na Twitteru.

Talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano priopćio je da “Italija ne priznaje i neće priznati jednostranu izjavu o neovisnosti pokrajinskog parlamenta Katalonije”. U izjavi kojom “snažno osuđuje” deklaraciju katalonskog parlamenta, a koja je “izvan zakona”, Alfano izražava nada u uspostavu dijaloga kako bi se “izbjegla eskalacija napetosti”.

Njegova švedska kolegica Margot Wallstroem ocjenjuje da se katalonsko “pitanje tiče same Španjolske i “dodaje “Mi podržavamo politički dijalog u okviru španjoskog ustava”.

Portugalski premijer Antonio Costa izrazio “je potpunu solidarnost s obranom ustavnog načela španjolskog jedinstva”, i smatra jednostranu izajvu o neovisnosti “remećenjem španjolskog političkog života. ”

Vlade Njemačke, Francuske i Velike Britanije objavile su da ne priznaju neovisnost Katalonije.

“Njemačka vlada ne priznaje takvo proglašenje neovisnosti” i jednostranim proglašenjem neovisnosti prekršena su načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španjolske, rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke vlade poručivši .

Proglašena neovisnost referenduma “temelji se na referendumu koje su španjolski sudovi proglasili nezakonitim. Želimo da se očuva pravna država, poštuje španjolski ustav i očuva jedinstvo zemlje”, priopćila je britanska vlada i objavila da neće priznati neovisnu Kataloniju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao je Rajoya svojim “jedinim sugovornikom u Španjolskoj” i rekao da je u “Španjolskoj na snazi vladavina prava, uključujući ustavna pravila. Mariano Rajoy želi da se ta pravila poštuju i u tome ima moju punu potporu”.

NATO je priopćio da Španjolska ostaje važan saveznik i da je Katalonija unutarnje pitanje koje treba riješiti u okviru španjolskog ustava.

Potporu cjelovitosti Španjolske izrazili su i čelnici izvan Europske unije poput Sjedinjenih Država.

“Katalonija je integralni dio Španjolske i SAD podržava  vladine ustavne mjere da očuva jaku i ujedinjenu Španjolsku”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je da Srbija poštuje teritorijalnu cjelovitost Španjolske te da “sličnost između Kosova i Katalonije postoji isključivo u jednoj stvari, a to su jednostrani potezi”.

Podršku Kataloniji izrazila je u petak jedino autonomna vlada Škotske, koja također planira novi referendum o neovisnosti od Velike Britanije.

“Dok Španjolska ima pravo suprotstaviti se neovisnosti, narod Katalonije mora imati pravo odlučivati o vlastitoj budućnosti”, rekla je ministrica za kulturu, turizam i vanjske poslove Fiona Hyslop.

Izrazila je zabrinutost zbog odgovora koji je objavio Madrid na odluku Katalonije kazavši “Nametanje izravne uprave ne može biti rješenje i trebalo bi zabrinjavati demokrate bilo gdje” u svijetu.

Belgijski premijer Charles Michel pozvao je Madrid i Barcelonu da riješe spor.

“Politička kriza može se riješiti samo dijalogom”, rekao je Michel koji je i prijašnjih tjedana pozivao obje strane da ne odustanu od razgovora.

Komentiraj