Europske burze porasle u utorak. Očekuje se reakcija na odluku Fed-a o kamatama

Na europskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno dok se čekaju odluke i poruke čelnika američke središnje banke.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,9 posto, nakon što je jučer zaronio na najnižu razinu u dva mjeseca.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,95 posto, na 7.305 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,92 posto, na 12.922 boda, a pariški CAC 0,65 posto, na 6.101 bod.

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 1,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,3 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast Wall Streeta. Dow Jones ojačao je 0,64 posto, dok je S&P 500 porastao 0,69, a Nasdaq indeks 0,76 posto.

Nakon što su prošloga tjedna zabilježili najveći pad od lipnja, indeksi su jučer nadoknadili dio gubitaka, no trgovalo se oprezno jer ulagači nisu sigurni po pitanju povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Većina analitičara očekuje da će čelnici Feda na dvodnevnoj sjednici, koja završava u srijedu, ponovno, treći put u nizu, povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova.

No, nakon što su prošloga tjedna podaci pokazali da je u kolovozu u SAD-u inflacija bila viša od očekivanja, špekulira se da bi Fed mogao povećati kamate i za cijeli postotni bod.

„Sve su oči uprte u Fed i čeka se što će čelnici središnje banke odlučiti i poručiti u srijedu. Mislim da će do tada trgovanje biti slabo”, kaže Josh Markman, partner u tvrtki Bel Air Investment Advisors.

Ovoga su tjedna na rasporedu sjednice čak 13 središnjih banaka u svijetu, a od većine njih očekuje se povećanje kamata zbog visoke inflacije, među ostalim, u Švicarskoj, Engleskoj i Južnoj Africi.

Među rijetkim iznimkama je japanska središnja banka, koja će najvjerojatnije zadržati labavu monetarnu politiku kako bi podržala rast gospodarstva.

No, prostor za vođenje popustljive monetarne politike polagano su sužava. Jutros je objavljeno da je u Japanu u kolovozu temeljna stopa inflacije dosegnula 2,8 posto, što je njezina najviša razina od 2014. godine.

U Australiji se, međutim, situacija, čini se, smiruje. Ulagače je jutros ohrabrio zapisnik s posljednje sjednice središnje banke u kojemu se ističe da čelnici banke smatraju da bi ubuduće mogli usporiti tempo povećanja kamata.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]