Europske burze oštro pale nakon izjave šefa Moderne

Na europskim su burzama cijene dionica oštro pale, izgubivši sve jučerašnje dobitke, nakon što je izvršni direktor Moderne upozorio da bi postojeća cjepiva mogla biti manje učinkovita protiv omikrona. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 u minusu 1 posto, izgubivši sve jučerašnje dobitke.

Jutros je londonski FTSE indeks skliznuo 0.97 posto, na 7040 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1.11 posto, na 15.110 bodova, a pariški CAC 1.11 posto, na 6698 bodova. Nakon što su jučer ti indeksi nadoknadili dio gubitaka od petka, jutros su ponovno oštro pali.

Postojeća cjepiva neće biti toliko učinkovita protiv omikrona

Taj pad uslijedio je nakon što je Stephane Bancel, izvršni direktor Moderne, kompanije koja proizvodi cjepivo protiv koronavirusa, upozorio da će postojeća cjepiva biti puno manje učinkovita protiv omikrona i da bi mogli proći mjeseci prije nego što farmaceutske tvrtke uspiju proizvesti veću količinu cjepiva koje će djelovati protiv nove varijante koronavirusa.

“Mislim da nema šanse da je učinkovitost na istoj razini kao što smo imali s delta varijantom”, rekao je Bancel u intervjuu za Financial Times.

Pale su i azijske burze

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, treći dan zaredom, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 bio u minusu 0.45 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1.6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 1.1 i 1.8 posto. U Šangaju i Australiji burzovni indeksi stagniraju.

Rano jutros MSCI indeks azijskih tržišta bio je u plusu oko 0.5 posto jer je ulagače ohrabrio jučerašnji oporavak cijena dionica na Wall Streetu i europskim burzama. No nakon izjave izvršnog direktora Moderne, većina azijskih burzi izgubila je prethodne dobitke i zaronila u negativno područje. Uz to, Hong Kong je uveo stroža ograničenja ulaska stranaca, dok Australija razmatra moguće reakcije nakon pojave omikrona na njezinom području.

Šef Moderne zabrinut: “Mislili smo da se ovo neće tako brzo dogoditi. Moramo modificirati cjepiva”

Komentiraj