Europska unija osudila protjerivanje troje europskih diplomata iz Rusije 

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell osudio je protjerivanje troje europskih diplomata iz Rusije  zbog prosvjeda podrške uhićenom oporbenom aktivistu Alekseju Navaljnom.

“Snažno osuđujem tu odluku i odbacujem navode da su se bavili aktivnostima koje su nespojive sa statusom stranih diplomata”, priopćio je Borrell.

Borrell, koji u petak boravi u Moskvi, doznao je za rusku odluku o protjerivanju troje diplomata iz Njemačke, Švedske i Poljske tijekom sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim.

“Ta odluka mora biti preispitana. Ističem jedinstvo Europske unije i solidarnost s državama članicama čiji su diplomati protjerani”, istaknuo je

Rusija tvrdi da su pomagali Navaljnom

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je troje diplomata sudjelovalo u “protuzakonitim demonstracijama” 23. siječnja. Takvi postupci nespojivi su sa statusom diplomata, navelo je ministarstvo.

Glasnogovornica švedskog ministarstva vanjskih poslova demantirala je da je njihov diplomat sudjelovao u ikakvim demonstracijama.

Aleksej Navaljni najglasniji je kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Otrovan je prošlog kolovoza u istočnoj Rusiji i prevezen na liječenje u Njemačku. Vratio se u Rusiju krajem siječnja unatoč upozorenjima ruske vlade da će biti uhićen.

Osuđen je na tri i pol godine zatvora zbog kršenja uvjetne kazne za prijevaru koja mu je izrečena 2014., naveli su tužitelji.

Komentiraj