Europska unija o izbornom zakonu: “To je bila odluka isključivo visokog predstavnika”

Delegacija Europske unije reagirala je na nametanje izmjena Izbornog zakona koje je u izbornoj noći uveo visoki predstavnik Christian Schmidt. Poručili su da je to isključivo odluka visokog predstavnika.

“Europska unija u Bosni i Hercegovini prima k znanju odluku visokog predstavnika Schmidta o izmjenama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (BiH). To je bila odluka isključivo visokog predstavnika. Izvršne ovlasti visokog predstavnika (Bonske ovlasti) treba koristiti isključivo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji”, naveli su iz Delegacije.

Istaknuli su da je jačanje funkcionalnosti institucija BiH ključni prioritet na putu BiH ka članstvu u EU. “Tijekom skoro godinu dana, EU i Sjedinjene Američke Države su facilitirale razgovore o ustavnoj i izbornoj reformi. Duboko žalimo što političke stranke nisu uspjele postići izbalansirani dogovor o paketu reformi koji bi sveobuhvatno odgovorio na neriješena pitanja, uključujući funkcionalnost FBiH i Doma naroda FBiH”, navodi se.

Dodali su da su ustavne reforme u skladu sa zahtjevima iz odluka Europskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije, u dijelu koji se odnosi na Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, je i dalje hitan i neispunjen zadatak.

“Neprovedene su i preporuke OSCE-ovog ODIHR-a i GRECO-a u vezi sa transparentnošću i integritetom izbora. Lideri političkih stranaka u BiH su se dogovorili 12. lipnja u Bruxellesu da će se pozabaviti ovim pitanjima u roku od šest mjeseci nakon formiranja nove vlasti. Pozivamo ih da ispoštuju ovu obavezu”, poručili su iz Delegacije Europske unije.

Na kraju su istaknuli da od novoizabranih dužnosnika očekuju da preuzmu punu odgovornost za provedbu ambicioznih reformi sa ciljem unapređenja interesa građana, kao i daljeg napretka zemlje na europskom putu, a u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije.

Visoki predstavnik u BiH Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]