Libijska vlada, koja uživa potporu UN-a, nema jasan plan kako spriječiti da se veći broj migranata ovo ljeto domogne europske obale, izjavili su u četvrtak dužnosnici Europske unije.

Novoustrojena libijska obalna straža nema strategiju gdje rasporediti svoje snage i kako otkriti i potom presresti krijumčare ljudima, pojašnjavaju europski dužnosnici, temeljeći svoju analizu na dva dokumenta pripremljena za sastanak ministara obrane članica EU-a na Malti.

Malta leži na ruti za Italiju na kojoj se prošle godine utopilo više tisuća ljudi. Ti povjerljivi dokumenti u potpunoj su suprotnosti s optimističnom porukom EU-a nakon obuke 93 libijska obalna stražara započete prošle godine u cilju borbe protiv krijumčara ljudi, u trenutku kada Unija povlači planove o ulasku u libijske teritorijalne vode.

EU tvrdi da bez mandata Vijeća sigurnosti UN-a ne može ući u libijske teritorijalne vode. Rusija teško da bi dala zeleno svijetlo tom prijedlogu jer još uvijek Zapadu zamjera operaciju svrgavanja Muamera Gadafija 2011.

“Naš cilj nije da budemo u libijskim teritorijalnim vodama. Naš je cilj da posao u libijskim teritorijalnim vodama obavljaju Libijci”, kazala je šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

No, njemačka ministrica obrane Ursula van der Leyen vrlo je oprezna glede predaje bilo kakve vojne opreme Libiji.

“EU mora pažljivo proučiti koga obučavati u Libiji i utvrditi tko je odan libijskoj obalnoj straži”, kazala je Leyen.

Pet brodova EU-a trenutno patrolira međunarodnim vodama u blizini Libije.

EU planira obučiti ukupno 500 libijskih vojnika u cilju sprečavanja migranata da prelaze Sredozemlje, a zadatak bi im bio i hvatanje krijumčara ljudima.

Komentiraj