Europska unija donijela smjernice za pregovore s Velikom Britanijom

Ministri zemalja članica zaduženi za europske poslove prihvatili su bez rasprave u utorak na sastanku u Bruxellesu smjernice za pregovore o budućim odnosima s Velikom Britanijom, koji bi uskoro trebali početi.

S tom odlukom Europska komisija dobila je mandat za pregovore, a nakon što u četvrtak vlada u Londonu definira svoje smjernice, pregovori bi trebali početi u sljedeći ponedjeljak.

Dogovor o pregovaračkom mandatu bio je postignut već u ponedjeljak na razini veleposlanika zemalja članica, a u utorak su ministri samo potvrdili taj dogovor.

Europska unija spremna je s Velikom Britanijom sklopiti vrlo ambiciozan sporazum o trgovini, bez carina i kvota, ali uvjet za to je otvoreno i pošteno tržišno natjecanje bez nelojalne konkurencije.

Europska unija će u pregovorima tražiti od Velike Britanije da zadrži visoke standarde na području državnih potpora, konkurentnosti, klimatske politike, zapošljavanja, socijalnih i ekonomskih standarda i u određenim poreznim pitanjima.

Velika Britanija izišla je iz EU-a 31. siječnja 2020. i od tada traje prijelazno razdoblje do kraja godine, u kojem se zapravo ništa ne mijenja osim činjenice što Velika Britanija ne sudjeluju u donošenju odluka u EU-u, ali se i dalje pridržava svih europskih pravila.

Rok do kraja ove godine iznimno je kratak i mnogi su skeptični da je moguće zaključiti ambiciozniji sporazum u tako malo vremena.

Britanska vlada najavljuje da neće tražiti produljenje prijelaznog razdoblja. Po sporazumu o razdruživanju, moguće je produljiti prijelazno razdoblje za dvije godine, ali zahtjev i odluka o tome mogu se donijeti najkasnije do srpnja.

Komentiraj