Nogomet
Decoration icon

uefa

Europska Super liga od 2027. godine u organizaciji UEFA-e?

Autor:

25.11.2021., stadion Maksimir, Zagreb - UEFA Europska liga, skupina H, 5. kolo, GNK Dinamo Zagreb - KRC Genk. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl / Pixsell

Kao bomba je u nogometnim krugovima odjeknula vijest koju donosi španjolski El Pais, kako bi UEFA mogla samo organizirati  inačicu europske Super lige. Između ostalog se navodi kako će o ovom prijedlogu na idućoj sjednici krajem ovog mjeseca raspravljati Izvršni odbor UEFA-e.

Detalji su sljedeći:

  • tri lige s po 18 klubova (Liga prvaka, Europska liga, Liga za napredak)
  • svaki klub ima 34 utakmice
  • dva kluba ispadaju iz Lige prvaka
  • četiri kluba ispadaju iz Europske lige
  • o ispadanju ne odlučuje jedna sezona nego prosjek u tri do pet sezona
  • klubovi bi mogli registrirati do 34 igrača

Ovakav članak je na tragu sličnoga iz veljače ove godine u istom mediju kad su tri preostala kluba osnivača Super lige van UEFA-e (Real Madrid, Barcelona i Juventus) vrbovala 60-80 klubova u tri lige. Tada je prijedlog bio 14 utakmica po sezoni. Ova trojka još uvijek prijeti odcjepljenjem ukoliko Europski sud presudi u njihovu korist u slučaju protiv UEFA-e.

Iz ovog, jasno je na prvi pogled, neodrživog prijedloga, proizlaze brojni problemi. Najveći je broj utakmica jer bi se igralo praktički svaki tjedan kao i prvenstveni dvoboji. Nastavno na to ogroman broj velikih klubova bi bio nezadovoljan poluzatvorenim sustavom.

Javnost ipak ne treba brinuti da će nestati natjecanje kakvog sada imamo. Ovakav scenarij se događa svake tri godine gdje se lobira za što bolje pozicije u narednom ciklusu. Pronađe se „svoj“ medij i plasira „bomba“.

Malo je poznato kako prvi prijedlog bogatih klubova datira još iz 1996. godine kada su htjeli pod sponzorstvom talijanskog Media Partnera osnovati posebno natjecanje za 36 klubova. Nastavak tih pritisaka doveo je do promjena u europskim natjecanjima 1999. godine kada se gasi Kup kupova, a trećeplasirani u skupinama Lige prvaka nastavljaju natjecanje u proširenom Kupu UEFA-e.

I tako se već iz godinu u godinu vode razne igrice u hvatanju što boljih pozicija za pregovore o idućim trogodišnjim ciklusima.

Promjena će svakako biti, ali je prerano govoriti kakvih. Za sada imamo ciklus 2024.-2027. godine koji će se održavati u tri natjecanja u tri skupine od 36 klubova.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.